Ieper wordt afsluiter WK rally: "Alsof de CL-finale naar België komt"

  In november krijgen we een primeur in de Belgische sportwereld want dan komt het WK rally voor het eerst naar België. De Rally van Ieper wordt immers de afsluiter van het WK.

  Het bericht over de komst van het WK naar Ieper zoemde in de autosportwereld al een tijdje rond. "Corona is voor niemand goed geweest, maar door de annulaties van de manches van Wales, Nieuw-Zeeland en Finland, moest men op zoek naar andere locaties", vertelt Jan Huyghe van de organisatie. Uiteindelijk neemt Ieper van 19 tot 22 november de plek in van Japan, normaal gezien de slotmanche van het WK.

   

  "Het is echt straf dat de FIA (de Internationale Autosportfederatie, red.) ons gevraagd heeft. Dat is een erkenning voor ons harde werk gedurende vele jaren. Dit wordt de 57e editie van de Ypres Rally en de sport is hier heel populair. West-Vlaanderen heeft een groot hart voor de rallysport. Bovendien scoren we erg goed op het vlak van veiligheid. Ons veiligheidsboek is 1.200 pagina's lang en daar staat precies in wat er in elke bocht moet gebeuren."

   

  Het zal de allereerste keer zijn dat het WK naar België komt. "Dat is alsof de finale van de Champions League naar hier komt. Het zal hier leven. Er kunnen 140 wagens starten met daarbij zeker de 14 WRC1-piloten. En Thierry Neuville uiteraard. Het kan echt niet mooier zijn."

   

  Vrijdag en zaterdag wordt er in en rond Ieper gereden. "Dat blijven onze klassieke klassementsritten. Maar op zondag maken we dan een uitstap naar Spa-Francorchamps. Zo wordt het een echt Belgisch evenement met twee monumenten van de autosport in ons land."

  WRC-stand 
    rijder auto punten
  1. Sébastien Ogier (Fra)
  Toyota 230
  2. Elfyn Evans (GBr) Toyota 207
  3. Thierry Neuville Hyundai 176
  4. Kalle Rovanperä (Fin) Toyota 142
  5. Ott Tänak (Est) Hyundai 128
  WRC-kalender
  datum rally winnaar 2020 winnaar 2021
  21-24/01 Monte Carlo Neuville Ogier
  26-28/02 Lapland (Fin) - Tänak
  22-25/04 Kroatië - Ogier
  20-23/05 Portugal - Evans
  03-06/06 Italië Sordo Ogier
  24-27/06 Kenia - Ogier
  15-18/07 Estland Tänak Rovanperä
  13-15/08 België (Ieper) - Neuville
  09-12/09 Griekenland - Rovanperä
  30/09-02/10 Finland   Evans
  14-17/10 Spanje - Neuville
  19-21/11 Monza Ogier Ogier

  Organisator Jan Huyghe: "Het is alsof de finale van de Champions League naar hier komt"

  Snijers: "Het zal echt heel speciaal zijn"

  Patrick Snijers won de Rally van Ieper vier keer. "Dit is fantastisch nieuws. De start zou hier in Ieper zijn op de mooiste markt van België. Een WK-manche in ons land leek lange tijd onmogelijk, maar Ieper zal echt een heel mooie en geloofwaardige wedstrijd zijn."

   

  "Alle toppers die hier al gereden hebben, vinden het fantastisch. Het is een typisch Belgisch parcours, hobbelig, snel, bochtig. Een echte asfaltrally. En het leeft hier in België. De sfeer zit hier goed. Het zal een mooie herstart zijn voor Ieper na de coronacrisis. Ik weet niet of ik zelf mag meerijden, maar ik zou veel laten vallen om gewoon te komen kijken dat weekend. In mijn goeie jaren heb ik zelf een aantal WK's gereden, maar dit zou echt heel speciaal zijn."

   

  "Ieper is een van de beste organisaties ter wereld. Stel dat het WK hierna zou kunnen blijven, dat zou fantastisch zijn."

   

  Het publiek zal ook Thierry Neuville eens in zijn eigen land aan het werk kunnen zien. "Hij was hier vorig jaar al en dat vond het publiek al fantastisch. Nu in een echt WK met zijn beste auto, dat is een spektakel op zich. Hij zit al enkele jaren tegen de top aan. Misschien heeft hij met een rally in eigen land een beetje voorsprong. Als hij er eens twee of drie na elkaar kan winnen, dan kan hij wereldkampioen worden."

  Snijers: "Dit is toch uniek: ik zou iedereen aanraden om te komen kijken"

  Burgemeester van Ieper: "Dit is een enorme boost voor onze stad"