Pech achtervolgt Niki Terpstra: vallen, opstaan, vallen, opstaan en weer vallen

  Niki Terpstra zal minstens 3 maanden buiten strijd zijn.

  Niki Terpstra (36) is een van de grootste pechvogels in het huidige peloton. De Nederlander sloot eind 2018 zijn succesperiode in de stal van Patrick Lefevere af voor een verrassend avontuur in Franse loondienst. Maar anderhalf jaar later heeft Terpstra bijna uitsluitend de pechduivel ontmoet. Volgens zijn team staat hij 10 tot 12 weken aan de kant. 

  Parijs-Roubaix en Ronde van Vlaanderen

  Niki Terpstra en Patrick Lefevere, ze leken twee handen op één buik.

   

  De Nederlander trok in 2011 naar de Quick Step-ploeg van de West-Vlaamse manager en groeide in de schaduw van Tom Boonen uit tot een specialist in de kasseiklassiekers.

   

  Dwars door Vlaanderen (2 keer) en Nederlandse titels (2 keer, 3 keer in totaal) waren al aardige adelbrieven, net als 4 wereldtitels met de ploeg in het werk tegen de klok.

   

  Maar de echte doorbraak kwam er in 2014 met winst in Parijs-Roubaix. In 2018 was Terpstra ook de primus in de E3 Harelbeke en Vlaanderens mooiste.

  De zeges van Terpstra in Roubaix (2014) en Vlaanderen (2018)

  Opgave rugnummer 1

  Aan het einde van 2018 stond Terpstra voor een dilemma: verlengen bij Lefevere en daar zijn carrière afsluiten of nog een laatste (financiële) deal in zijn carrière realiseren.


  Het werd de laatste optie, want (Total) Direct Energie kon de Nederlander overtuigen. De Fransen zochten een kopman voor het Vlaamse werk, Terpstra zou hét speerpunt worden.

   

  2019 begon nog meer dan degelijk met een 3e plaats in Kuurne-Brussel-Kuurne en Le Samyn, maar op het moment van de waarheid kwam Terpstra de duivel een eerste keer tegen.

   

  Rugnummer 1 kwam zwaar ten val in de Ronde van Vlaanderen en belandde in het ziekenhuis. 


  "I'll be back", klonk het op Instagram bij Terpstra, die "slechts" een hersenschudding had opgelopen. 

  Begin van de ellende in 2019: Terpstra valt uit de Ronde van Vlaanderen

  Het pechverhaal stopt niet in 2019:

  Voor Terpstra werd de Tour de France noodgedwongen het volgende doel, maar ook die koers werd een ontgoocheling voor de Nederlander en zijn Franse werkgever. Een valpartij in de 11e etappe stuurde Terpstra terug naar af.

   

  Een 2e plaats in Parijs-Tours zorgde toch nog voor een opsteker richting 2020, maar het coronavirus doorkruiste alle eventuele plannen. 

   

  Die werden met de nieuwe kalender uiteindelijk toch opgesteld, maar na 2019 zal ook 2020 wellicht een verloren jaar voor Terpstra worden.

   

  Een trainingsritje achter de scooter werd een nachtmerrie toen een familie ganzen overstak, zo weet De Telegraaf.

   

  Een klaplong, gebroken ribben én sleutelbeen, een scheurtje in zijn onderrug en een hersenschudding vormen het medisch bulletin.

   

  "Ik hoorde van het ambulancepersoneel dat Niki extreem veel geluk heeft gehad", zegt zijn echtgenote in de Nederlandse krant.

   

  Er wacht Terpstra een nieuwe revalidatie. De Nederlander is bovendien einde contract. Dreigt een einde in mineur?

   

  Zijn ploeg schat zijn inactiviteit op 10 à 12 weken. "Bon courage, champion", klonk het nog. Wie de kalender bij de hand neemt en telt, weet dat de Ronde van Vlaanderen (18/10) en Parijs-Roubaix (25/10) nog niet helemaal uitgesloten zijn.

  Terpstra verlaat de Tour van 2019 na een val

  Echtgenote Ramona gaf gisteren nog enkele updates uit het ziekenhuis: