Officieel: Champions League houdt Final 8 in Lissabon van 12 tot 23 augustus

  De Europese voetbalbond heeft allerlei knopen doorgehakt voor de afloop van de verschillende Europese bekercompetities. Lissabon zal midden augustus de kwartfinales, halve finales en finale ontvangen van de Champions League.

  Normaal gezien had de finale van de Champions League in Istanbul moeten plaatsvinden, maar nu neemt Lissabon (dat met Benfica en Sporting 2 topstadions heeft) die organisatie over. Het wordt meteen een Final 8, met dus achtereenvolgens kwartfinales (12 tot 15 augustus), halve finales (18 en 19 augustus) en een finale (23 augustus). Uiteraard gaat het telkens om 1 match, er worden geen terugmatchen gespeeld.

   

  De terugmatchen van de 1/8e finales die nog gespeeld moeten worden, zoals bijvoorbeeld Manchester City-Real of Barcelona-Napoli vinden, op 7 en 8 augustus plaats. De UEFA laat nog in het midden of ook dat in Portugal (Porto of Guimaraes in dat geval) zal zijn of de thuisclubs nog van het "thuisvoordeel" kunnen profiteren.

   

  Als goedmakertje krijgt Istanbul de finale van de Champions League van 2021. Alle volgende finaleplaatsen (München, Londen,...) schuiven ook met een jaartje op.

   

  Voor de Europa League heeft de UEFA een gelijkaardig format bedacht, met een Final 8 in Duitsland, in de stadions van Keulen, Düsseldorf, Schalke 04 en Duisburg. Die matchen zullen tussen 10 en 21 augustus plaatsvinden, inclusief de terugmatchen van de 1/8e finales die nog niet afgewerkt waren.

  Nieuwe spelers niet speelgerechtigd

  De UEFA moest ook nog een beslissing nemen in verband met de spelerskernen. De matchen zullen afgewerkt moeten worden met de huidige spelers, nieuwe transfers zijn niet speelgerechtigd. Zoals post-corona gebruikelijk is, worden ook 5 wissels toegestaan.

   

  Wat het volgende seizoen van de Champions en Europa League betreft, zullen de voorrondes in 1 match afgewerkt worden, met uitzondering van de play-offs voor de poulefase van de CL. Als alles volgens plan verloopt, gaat die groepsfase van start op 20 oktober.

   

  Ten slotte moest de Europese voetbalbond zich ook nog eens buigen over het EK van volgend jaar. Aangezien alle speelsteden hun engagement hebben verlengd, werd dat een eenvoudige oefening. Het geplande speelschema wordt dus aangehouden, weliswaar met de nieuwe data (van 11 juni 2021 tot 11 juli 2021).

  Alle beslissingen van de UEFA op een rijtje: "Final 8 CL in Lissabon van 12 tot 23 augustus"