Zulte Waregem ontloopt FIFA-transferverbod na dispuut over tekengeld

  Erdin kwam vorig seizoen 16 keer in actie bij Zulte Waregem.

  Bijna had Zulte Waregem zijn licentie kwijtgespeeld en mocht het zich maximaal 3 periodes lang niet roeren op de transfermarkt. De club had een hoog bedrag aan tekenvergoedingen niet betaald aan verdediger Erdin Demir. 

  Zulte Waregem is door de FIFA Dispute Resolution Chamber veroordeeld omdat de club een aanzienlijk bedrag aan tekenvergoedingen niet heeft betaald aan verdediger Erdin Demir, zo vernam onze redactie.

   

  Demir, een Zweedse Turk, tekende in januari 2018 voor Essevee, maar liep vorig seizoen een rugblessure op. 

   

  De club riskeerde nu bij niet-betaling van de vergoedingen een transferverbod van maximaal drie transferperiodes en dreigde door deze zaak ook zijn licentie kwijt te spelen.

   

  De advocaten van de speler - Thomas Gillis en Dominique De Waele - bevestigen ons het nieuws maar willen niets meer kwijt: "De club heeft correct de FIFA-beslissing uitgevoerd (het verschuldigde bedrag betaald, red) en deze procedure is daarmee gesloten."

   

  Het is een praktijk die vaker voorkomt, dat het gros van een loon van een speler bestaat uit tekenpremies, tot wel 75 procent. Dat kan het verschil maken tussen een speler kunnen aantrekken of niet.

   

  Die premies worden vaak in schijven betaald, maar soms – zoals nu in het geval van een blessure – gebeuren deze betalingen niet correct.

   

  Volgens de advocaten zal de rol van de supranationale sportarbitragetribunalen de komende jaren alleen maar groter worden, zeker nu topsport het economisch moeilijk heeft.

   

  “Sporters hebben plichten en moeten presteren, vaak onder grote druk, maar ze hebben uiteraard ook rechten. Op het respecteren van deze moet worden toegezien, meer dan ooit."

  Advocaten Thomas Gillis en Dominique De Waele stonden Erdin Demir bij.