Interview met Michel Preud'homme, deel 2: "Ik zal me niet te veel moeien"

  "Ik zal aan iedereen raad geven."

  In deel 2 van zijn afscheidsinterview als trainer legt Michel Preud'homme uit hoe hij zijn nieuwe rol bij Standard bekijkt. Voorts blikt hij terug op enkele hoogtepunten in zijn rijkgevulde loopbaan als hoofdtrainer.

  Michel Preud'homme heeft al zijn bestaande contracten bij Standard stopgezet en zijn handtekening gezet onder een nieuwe overeenkomst voor 1 jaar als vicevoorzitter en raadgever. Er staat ook een optie in voor nog een extra jaar.

   

  Wat wordt zijn rol precies? "Ik zal raad geven aan iedereen. Ik heb nog contact met de technische staf, maar ik word geen technisch directeur", verduidelijkt hij zijn functie. 

   

  "Benjamin Nicaise zal die rol opnemen. Ik zal hem opleiden. En ook de nieuwe trainer zal uiteraard bij mij terecht kunnen. Het is leuk voor een trainer als er iemand in het bestuur zit die ook iets van voetbal kent. Of ik me niet te veel zal moeien? Dat gevaar is er niet. Maar hij kan me wel al zijn vragen stellen." 

   

  "Het is zeldzaam dat de vorige trainer zijn opvolger kiest en dan ook bij de club blijft. Ik geef hem alle informatie door. Hij moet dus niet alles weer analyseren. Zo win je heel veel tijd, een groot voordeel."

  Benjamin Nicaise wordt de technische directeur. Ik zal hem opleiden.

  Michel Preud'homme

  "Nieuwe coach heeft sterke persoonlijkheid"

  De nieuwe trainer heet Philippe Montanier. Waarom koos Preud'homme voor de Fransman?

   

  "Hij heeft een sterke persoonlijkheid en kan met druk om. Bij Real Sociedad en bij Lens heeft hij ook al ervaring opgedaan in moeilijke omstandigheden."

   

  "Zijn manier van spelen past ook bij wat er nu al staat. En de taal is uiteraard belangrijk. Bovendien kent hij Standard al. HIj heeft in het Noorden van Frankrijk gewerkt en kent de club en het Belgische voetbal daardoor al."

   

  "Was hij eerste keuze? Dat is moeilijk te zeggen. Je spreekt met verschillende trainers. Tot er iemand is bij wie het plaatje klopt."

  "Die avond in Luik gingen er rillingen door het stadion en mijn lijf"

  Afscheid als trainer of niet: wat is voor Preud'homme tot nu toe zijn hoogtepunt?

   

  "Behalve bij Twente ben ik nooit naar de sterkste of de rijkste club gegaan. Ik ging altijd naar clubs met ambitie en heb die clubs dan geholpen om aan de top te komen. En als je dat bereikt, ben je heel blij. Of dat dan mooier was bij Club, Gent of Standard, dat weet ik niet."

   

  "Natuurlijk was die titel pakken hier in Luik speciaal. Die avond gingen er trillingen door het stadion en door mijn lijf. Maar bij een andere club geeft dat ook een ongelooflijke voldoening." 

   

  "Bij Club Brugge had ik ook een prachtige band met de hele club die ik nooit zal vergeten. Ik zet graag iets op poten en als je dan een hele club daarachter ziet staan: dat is het mooiste."

   

  Klik hier voor deel 1 van het grote interview met Michel Preud'homme.