Man.United-spits Rashford: "Kwetsbare kinderen hebben dringend hulp nodig"

  Marcus Rashford trekt zich het lot aan van de gezinnen in nood.

  Marcus Rashford heeft in een open brief de Britse regering opgeroepen om terug te komen op de beslissing om deze zomer geen bonnen voor gratis schoolmaaltijden uit te delen. De aanvaller van Manchester United is zelf opgegroeid in moeilijke omstandigheden en vraagt actie. "Geen enkel kind zou met honger mogen gaan slapen", stelt Rashford.

  In het Verenigd Koninkrijk krijgen leerlingen normaal enkel tijdens het schooljaar gratis maaltijden. Maar door de coronacrisis kwamen jongeren uit kwetsbare gezinnen tijdens de voorbije paasvakantie ook in aanmerking voor zulke gratis maaltijden. Die regeling wordt niet doorgetrokken tijdens de zomer.

   

  Marcus Rashford, die zelf opgroeide in een gezin dat moeite had om de touwtjes aan elkaar vast te knopen, is vanuit zijn eigen ervaringen erg begaan met het lot van de kansarme jongeren. In een open brief op Facebook roept hij de Britse regering op om terug te komen op de beslissing deze zomer geen bonnen voor gratis schoolmaaltijden te voorzien.

   

  "Dit is Engeland in 2020 en het is een situatie waarin dringend hulp nodig is", schrijft de 22-jarige spits, die als kind zelf afhankelijk was van gratis schoolmaaltijden en voedselbanken. "De ogen van het land zijn op jullie gericht. Maak een bocht van 180 graden en zorg ervoor dat het een topprioriteit wordt om de levens van de meest kwetsbare kinderen in de samenleving te beschermen."

   

  "Voedselarmoede in Engeland is een pandemie die nog generaties lang kan duren, als we nu niet in actie schieten. Dit heeft niks te maken met politiek, maar met liefdadigheid. We moeten zorgen voor de mensen die niet voor zichzelf kunnen zorgen. We zijn het er toch allemaal over eens dat geen enkel kind met honger zou mogen gaan slapen?"

  Voedselarmoede in Engeland is een pandemie die nog generaties lang kan duren, als we nu niet in actie schieten.

  Marcus Rashford

  "Mijn verhaal zal veel Engelse gezinnen bekend in de oren klinken"

  Marcus Rashford spreekt in de open brief ook over zijn eigen moeilijke jeugd. "Zonder de liefde en de hulp van de gemeenschap was ik vandaag niet dezelfde Marcus Rashford geweest", klinkt het.

   

  "Mijn verhaal zal veel Engelse gezinnen bekend in de oren klinken. Mijn moeder werkte voltijds voor een minimumloon om toch maar een goed avondmaal op tafel te krijgen. Maar het was niet genoeg. Het systeem is niet gemaakt voor gezinnen als het mijne om succesvol te zijn, hoe hard mijn moeder ook werkte."

   

  "Mijn gezin was afhankelijk van gratis maaltijden, voedselbanken en de liefdadigheid van buren en trainers. En ook vandaag zou je Wembley nog meer dan 2 keer kunnen vullen met kinderen die tijdens de coronacrisis een maaltijd moesten overslaan, omdat hun gezin zich geen eten kon veroorloven."

   

  "Zelf had ik ook zo'n statistiek kunnen worden, maar door de onbaatzuchtigheid van mijn moeder, mijn familie, mijn buren en mijn trainers word ik nu afgerekend op andere statistieken: doelpunten, wedstrijden en caps. Het is dan ook maar correct tegenover al die mensen dat ik vandaag mijn stem verhef en jullie om hulp vraag."

  Je zou Wembley meer dan 2x kunnen vullen met kinderen die tijdens de coronacrisis een maaltijd moesten overslaan, omdat hun gezin zich geen eten kon veroorloven.

  Marcus Rashford

  Rashford zamelt ruim 20 miljoen euro in

  Rashford roept de politiek dus op tot actie, maar blijft intussen ook zelf niet bij de pakken zitten. Vorige week maakte de speler van Manchester United al bekend dat hij in samenwerking met liefdadigheidsinstelling FareShare meer dan 20 miljoen euro ingezameld heeft, genoeg om 3 miljoen Britten in nood een maaltijd te bieden.

   

  "Fantastisch nieuws en ik zal blijven vechten tot geen enkel kind in het Verenigd Koninkrijk zich nog zorgen hoeft te maken over eten. Dit is Engeland in 2020 en families hebben hulp nodig", schreef Rashford donderdag op Twitter.

  De open brief van Rashford aan de Britse politici:

  Gary Lineker heeft lof voor Marcus Rashford:

  Het voorstel wordt afgeschoten door de parlementsleden, maar Rashford vraagt om toch een bocht te maken: