Minder startgeld? "We moeten ons beetje voorstellen wat organisatoren te wachten staat"

  Over enkele maanden begint het veldritseizoen weer.

  Het is nog afwachten wat de impact van de coronacrisis zal zijn op het veldrijden. "Als ploeg kan je de gevolgen nog wat opvangen, maar organistoren halen hun inkomsten van sponsors en VIP-tenten. Dat kan moeilijker worden", zegt Toon Aerts.

  Toon Aerts: "Ben wat bang voor gevolgen coronacrisis"

  In het wegwielrennen hebben wielerteams het financieel moeilijk en zijn veel wedstrijden geschrapt in 2020. Zal de coronacrisis ook een grote financiële impact hebben op het veldrijden?

   

  “Daar ben ik wel een beetje bang voor"; zegt Toon Aerts (Telenet Baloise Lions). "Onze ploeg moet bijvoorbeeld nog op zoek naar een 2e hoofdsponsor naast Baloise. Het is een vraagteken of die gemakkelijk te vinden is."

   

  "Als ploeg kan je de gevolgen van de coronacrisis wel nog op een bepaalde manier opvangen."

   

  "Maar alle organisatoren van veldritten moeten op zoek naar sponsors om hun cross te kunnen organiseren. Organisatoren hebben geld nodig en dat komt grotendeels van VIP-tenten. De vraag is in welke mate dat allemaal kan doorgaan."


  De organisatoren moeten zich ook bezighouden met startgelden. "Daarover beginnen normaal in deze periode de onderhandelingen", zegt Aerts.

   

  "Eerst wordt er onderhandeld met de top 10 van de UCI-ranking, die dan aangevuld wordt met de andere renners."

   

  "Maar momenteel er is nog geen exacte kalender, veel organisatoren weten waarschijnlijk nog niet wanneer ze hun cross zullen kunnen organiseren. Dus het is moeilijk om nu al bezig te zijn met startgelden."

   

  "Als crosser moeten we ons een klein beetje voorstellen wat die organisatoren te wachten staat. Als we tegen het seizoen wat moeten inboeten van ons startgeld, dan zullen we dat volgend jaar wel weer goedmaken als de coronacrisis dan hopelijk achter de rug is."

  "Wegkoersen en crossen laten overvloeien in elkaar op tv"

  Vreest Aerts ook dat het crossen wat ondergesneeuwd zal geraken door de vele wegwedstrijden die dit najaar op de planning staan?

   

  “We merkten de voorbije jaren dat het publiek naar veldritten begint te komen als het WK op de weg achter de rug is. Eind september dus."

   

  "Maar nu heb je nog veel wedstrijden na het WK, met onder andere de klassiekers."

   

  "Ik denk dat het op tv wel mogelijk moet zijn om dat in elkaar te laten overvloeien: de cross kan bijvoorbeeld wat later starten en de koers kan wat  vroeger aankomen."

   

  "Maar als de Belgische renners het goed doen in de klassiekers, willen veel kijkers die nabeschouwingen natuurlijk ook nog zien. Als ze dan in de plaats de cross zullen uitzenden, weet ik niet of iedereen daar staat voor te springen."

   

  "Maar zodra het wegseizoen is afgelopen in november, komen de mooiste crossen eraan. Het volk zal daar dan wel op afkomen."