Amnesty vraagt clubs en federaties om aandacht voor mensenrechten in Qatar

  Volgens Amnesty International is er nog altijd te weinig aandacht voor het lot van gastarbeiders in Qatar, het land waar in 2022 het WK wordt gespeeld. "Een groot sportevenement zoals het WK kan niet plaatsvinden over de rug van twee miljoen arbeidsmigranten."

  Zo'n honderd buitenlandse arbeiders die een van de stadions voor het WK aan het bouwen zijn, wachten al maanden op hun salaris. Dat maakte Amnesty International eerder deze week bekend. De mensenrechtenorganisatie heeft de zaak aangekaart bij de Qatarese autoriteiten, de FIFA en het lokale organisatiecomité.

   

  "Qatar is nog steeds een laagbetaald land voor arbeidsmigranten", klinkt het bij Amnesty International in de Süddeutsche Zeitung.

   

  "Er is een minimumloon, ongeveer 300 dollar per maand. Het zogenoemde Kafala-systeem, dat de bewegingsvrijheid van de werknemers ernstig beperkt wordt niet vaak meer genoemd, maar bestaat nog steeds. De controle over de arbeiders is nog steeds erg hoog, ze kunnen worden gechanteerd, wat leidt tot dwangarbeid."

   

  De regering van Qatar verdedigt zich dat er vooruitgang wordt geboekt. "Er zijn nog steeds problemen die moeten worden overwonnen, zoals de houding en het gedrag van een kleine minderheid. Dit kost tijd, maar we blijven ons daar sterk voor maken."   Het WK in Qatar begint op 21 november 2022.