Plannen Belgisch-Nederlandse voetbalcompetitie worden concreter

Voetbalt Club Brugge-aanvoerder Ruud Vormer binnenkort tegen teams uit zijn Nederland?

Terwijl het nog niet duidelijk is hoe de Belgische voetbalcompetitie er komend seizoen uit zal zien, denken de topclubs weer aan de BeNeLiga. De komende weken krijgen AA Gent, Anderlecht, Club Brugge, Racing Genk en Standard een update van een onderzoeksbureau. Dat melden Het Nieuwsblad en de Nederlandse openbare omroep NOS.

De BeNeLiga in een notendop:

  • 8 Belgische en 10 Nederlandse clubs
  • 34 speeldagen
  • geen play-offs

6e topcompetitie in Europa?

De NOS en Het Nieuwsblad hebben een promotiebrochure voor de BeNeLiga kunnen inkijken. Daarin hunkeren de initiatiefnemers naar Europees succes voor Belgische en Nederlandse clubs.

 

"Na 150 jaar voetbal is het tijd om onze toekomst opnieuw te beoordelen. Het laatste zilverwerk dateert alweer van zo'n twintig jaar terug. De fans verlangen naar Europese glorie", staat erin te lezen.

 

De BeNeLiga moet het gat met de Europese topcompetities toerijden. De Belgische en Nederlandse clubs dromen ervan om nummer 6 te worden in Europa: na Engeland, Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk.

 

Op de ontwerptafel ligt een competitie met 8 Belgische en 10 Nederlandse clubs. Zij nemen het tegen mekaar op in een klassieke formule met 34 speeldagen, zonder play-offs. Namen van de 18 clubs zijn nog niet bekend.

 

De clubs die niet in de BeNeLiga aan de bak komen, spelen dan weer een nationale competitie.

Op de promobrochure van de BeNeLiga staat al een logo-ontwerp.

Studie besteld door 5 Belgische en 6 Nederlandse clubs

De BeNeLiga ligt al jaren op tafel. Een voetbalcompetitie tussen Belgische en Nederlandse topclubs moet het niveau opkrikken in de Lage Landen.

 

In ons land volgen AA Gent, Anderlecht, Club Brugge, Racing Genk en Standard - de zogenaamde G5 - de plannen op de voet. In Nederland financieren Ajax, Feyenoord, PSV, AZ, Utrecht en Vitesse de haalbaarheidstudie.

 

De komende weken krijgen de 11 clubs een update van onderzoeksbureau Deloitte. Daarin gaat het hoofdzakelijk om de financiële en juridische kant van de zaak. Volgens Deloitte kunnen marketing en mediacontracten alleen al 250 tot 400 miljoen euro in het laatje brengen.

 

Eind augustus moet de studie afgerond zijn. Daarna kunnen alle partijen, ook de bonden en de profliga's, de discussie beginnen.

 

Maar eerst gaat het in ons land nog over komend seizoen. Blijft het bij 16 teams of krijgt u meer ploegen te zien in de hoogste afdeling? Op 29 juni (of begin juli) zitten de profclubs weer samen voor een nieuwe aflevering van de voetbalsoap.

Michel Vlap (Anderlecht) is een Nederlander in de Belgische competitie.