"Wielerwedstrijd van 100 km op racecircuit van Zolder kan pittig zijn"

  Er staat in juli een ploegentijdrit gepland op het circuit van Zolder.

  In juli staan er 65 wedstrijden op de kalender in Vlaanderen. "We doen nu een oproep aan de verschillende burgemeesters om groen licht te geven", zegt Frank Glorieux, CEO van Cycling Vlaanderen.

  "Daag Belgische profploegen uit voor ploegentijdrit"

  Volgende maand kan er weer gekoerst worden in Vlaanderen. Cycling Vlaanderen gaf gisteren een kalender vrij waarop liefst 65 zogenaamde oefenwedstrijden prijken.

   

  "We hebben hard gewerkt om voor alle categorieën meer dan iets op de kalender te zetten in juli", vertelt Frank Glorieux, CEO van Cycling Vlaanderen.

  "We beginnen in juli met de miniemen en eindigen met de elite."

   

  "De profrenners zijn welkom in de open wedstrijden om te strijden
  met de beloften. Ik denk dat een wedstrijdje van 100 kilometer op het circuit van Zolder pittig kan zijn."

   

  "Op 20 juli is er ook een ploegentijdrit voorzien op het circuit van Zolder, dat kan heel plezant worden. Ik daag de Belgische profploegen uit om daaraan mee te doen."

   

  Verwacht Glorieux veel profrenners in de wedstrijden?  "In onze buurlanden is er nog niet zoveel te doen. Ik denk dat de Belgische profs die “oefenwedstrijden” met beide handen zullen aangrijpen naast de stage die zij in juli voorzien hadden."

  Staat Lotto-Soudal op 20 juli aan de start van de ploegentijdrit in Heusden-Zolder?

  "Bepaalde gemeente had geen dranghekken meer"

  Zullen de wedstrijden allemaal op afgesloten circuits plaatsvinden? "De eerste wedstrijden zijn op de open wielerbanen en we gaan ook naar stratencircuits en het autocircuit van Zolder. Offroad zijn er ook mountainbike- en BMX wedstrijden", gaat Frank Glorieux van Cycling Vlaanderen voort.


  "40 van de 65 wedstrijden worden ook in steden en gemeentes georganiseerd. Daarom doen we een warme oproep aan die burgemeesters om hun goedkeuring te geven."


  "We hebben in die steden en gemeentes organisatiecomités gevonden die onmiddellijk in de bres zijn gesprongen om een koers te organiseren."

   

  "Maar de burgemeesters moeten nog groen licht geven, daar is nog werk aan. We zijn wel in overleg met de verschillende gemeentes. Met de ene gemeente gaat dat vlotter dan met de andere."


  "Je kan je niet inbeelden welke problemen we al opgelost hebben. Een bepaalde gemeente had geen dranghekken meer, omdat die allemaal rond de rust- en verzorgingstehuizen staan. Daarom hebben we de buurgemeentes gecontacteerd om te vragen of ze dranghekken konden uitlenen."

  We hebben in die steden en gemeentes organisatiecomités gevonden die onmiddellijk in de bres zijn gesprongen om een koers te organiseren.

   

  Frank Glorieux (CEO Cycling Vlaanderen)

  "800 mensen gemobiliseerd in 1 week tijd"

  Cycling Vlaanderen wil nu een protocol laten goedkeuren door het kabinet van minister van Sport Ben Weyts.

   

  "We hebben een protocol opgemaakt voor de sporter, begeleider en gemeente. Daarin bepalen we heel duidelijk wat iedereen mag, onder meer qua social distancing. Als iedereen zich daaraan houdt, zal alles perfect verlopen", zegt Glorieux.

   

  Zullen er genoeg mensen ter plaatse zijn die alles controleren? "We zijn een heel grote organisatie. In een week tijd hebben we 800 mensen gemobiliseerd om die 65 koersen te organiseren. Dat zijn hoofdzakelijk vrijwilligers."

   

  "Ons team in Gent zal samen met officials de organisatie ter plaatse bijstaan om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt."

  Glorieux: "Als iedereen zich aan protocol houdt, verloopt alles goed"