Fietsen met je lief: top of flop? "Als ik moe ben, wordt er wel gekibbeld onderweg"

  Wielerkoppel Roy Jans en Ceylin del Carmen Alvarado.

  In de Virtual Baloise Belgium Tour kunnen wielertoeristen kilometers malen om hun kopman aan de zege te helpen. En fietsen is nog leuker als je het samen doet. Makkelijk dus als je partner ook een wielrenner of renster is. "Als het niet meer gaat, kan ik me altijd in zijn wiel zetten", vertelt Ceylin del Carmen Alvarado over haar lief en trainingspartner Roy Jans.

  In de garage ten huize Jans-Alvarado hangt een mooie verzameling fietsen. Het wielerkoppel trekt er dan ook regelmatig samen op uit. "Maar onze trainingsschema's zijn niet op elkaar afgestemd. We moeten soms ook wel apart op pad", vertelt Alvarado.

   

  "Maar het is wel heel erg leuk om dit te kunnen delen. Het is gezellig." Wie bepaalt dan het tempo? "Meestal hij. Maar ik kan niet altijd volgen, soms gaat het te hard. Voor mijn ontwikkeling en evolutie is het wel goed om met hem te trainen. Ik probeer het tempo altijd vol te houden. En als het niet meer gaat, kan ik me altijd in zijn wiel zetten."

  "Heb 'm geklopt in de sprint"

  Nog een voordeel, bij mechanische pech kan Roy Jans het oplossen. "Ja, hij regelt het meestal wel." Zijn er dan geen nadelen? "Heel soms wordt er ook wel gekibbeld op de fiets. Als ik moe ben, dan kan ik wel eens net iets vervelender zijn. Dus een tip voor andere koppels: houd het plezierig en praat op de fiets."


  "En het is ook een keer gebeurd dat we sprintjes deden en ik had gewonnen. Maar hij beweerde dat het echt niet zo was. Ik blijf er toch nog bij dat ik gewonnen ben."


  Er hangen ook twee mountainbikes in de garage. Een discipline waar Alvarado toch in moet kunnen uitblinken? "De afwisseling is heel leuk. En ik moet zeggen dat hij er best goed in is. Het verbaast me wel hoe goed hij op de mountainbike rijdt. Maar hij weet niet alles dus hier en daar moet ik hem toch wat tips geven."

  Het verbaast me wel hoe goed Roy op de mountainbike rijdt. Maar hier en daar moet ik hem toch wat tips geven

  "Ik moest op zondag kiezen tussen de cross of de mis"

  Iets wat weinig mensen misschien weten, is dat Alvarado ook erg gelovig is. "Voor mensen die er niet mee bezig zijn, is het lastig om uit te leggen. Ik ben gelovig, maar ik ben niet perfect uiteraard. Dat is voor iedereen verschillend. Ik geloof dat er een god is en dat ik daar terecht kan", vertelt de wereldkampioene veldrijden.

   

  "Ik lees thuis in de papieren bijbel, maar de bijbel staat ook op mijn gsm. Dat is net iets makkelijker. Ik ga mee met mijn tijd", lacht ze. Misvieringen doet ze niet. "In het begin gingen we met het gezin wel nog naar de kerk op zondagen, maar nu moet ik gewoon crossen op zondag. Dan moet je kiezen op een bepaald moment. En mijn liefde voor de sport is heel erg groot, dus we zijn al jaren niet naar een dienst geweest."

   

  Is het belangrijk in de sport? "Een bepaald bijgeloof heb ik niet voor een wedstrijd. Maar ik bid elke dag en voor een cross komt dat zeker ook in mijn gebed. Af en toe schiet er mij tijdens een cross ook wel iets te binnen."

   

  Hoe wordt dat onthaald in het peloton? "Ik heb er lang niet over gesproken. Dus toen ik er voor het eerst voor uitkwam, heb ik wel veel vragen gekregen. Niets negatiefs, maar mensen waren verbaasd. En er zijn ook andere renners of rensters geweest die zoals ik ook gelovig zijn en die me zeiden dat het leuk was dat ik er nu zo open over was."

  Alvarado leidt Virtual Baloise Belgium Tour bij de vrouwen

  Teamklassement vrouwen
  1. Team Ceylin Alvarado 14.277 km
  2. Team Jolien D'hoore 13.635 km
  3. Team Ellen Van Loy 11.853 km
  4. Team Sanne Cant 11.251 km

  Evenepoel zwaait de plak bij de mannen

  Teamklassement mannen
  1. Team Remco Evenepoel 48.516 kilometer
  2. Team Oliver Naesen 45.430 km
  3. Team Laurens De Vreese 45.068 km
  4. Team Toon Aerts 44.345 km
  5. Team Victor Campenaerts 43.119 km
  6. Team Greg Van Avermaet 42.991 km
  7. Team Robbe Ghys 40.481 km
  8. Team Xandro Meurisse 39.843 km