Veiligere Dakarrally? Roadbook wordt pas net voor start uitgedeeld

  De deelnemers gaan op 3 januari van start in de Arabische havenstad Jeddad.

  De 43ste Dakarrally (3-15 januari) wordt in een nieuw jasje gestoken. De deelnemers zullen dagelijks pas net voor de start hun roadbook krijgen. De organisatoren hopen zo de nadruk te leggen op navigatie en de gemiddelde snelheid omlaag te krijgen.

  Na uitstapjes naar Europa, Afrika en Zuid-Amerika wordt de Dakarrally in 2021 opnieuw in Saudi-Arabië georganiseerd. Havenstad Jeddad doet dienst als start- en aankomstplaats. 

   

  De deelnemers krijgen een volledig nieuw parcours voor de wielen geschoven met de nadruk op navigatie. Elke dag wordt het roadbook pas net voor de start overhandigd. Met dat experiment hoopt wedstrijdleider David Castera de gemiddelde snelheid omlaag te krijgen en een veiligere wedstrijd te creëren.

   

  Dit jaar kwamen motorrijders Paulo Gonçalves en Edwin Straver om het leven in de Dakarrally. De motorrijders worden in 2021 verplicht om jassen te dragen met geïntegreerde airbags. 

   

  Om het nog wat veiliger te maken zullen de deelnemers bij het naderen van gevaarlijke zones gewaarschuwd worden door middel van een alarmsignaal. Er zullen ook trage zones zijn waar de snelheid gecontroleerd zal worden.