Wijn, wijner, wijnst: ook in de NBA is wijn het nieuwe statussymbool

  Ook de familie Curry is begeesterd door wijn.

  Wijn is in zwang. Wit, rood, rosé: menig sporter lust er pap van. Meer: heel wat sporters drinken niet alleen graag wijn, ze zijn er zo door begeesterd dat ze zelf wijn beginnen te maken. In de NBA is het niet anders.

  Vergeet de pracht en praal van de blitse sportwagens, riante villa’s en penthouses in Californië of New York. Het nieuwe statussymbool bij NBA-spelers is wijn.

   

  Wijn speelt al even een rol in de Amerikaanse basketbalcompetitie, maar in het begin bleef dat beperkt tot Amar’e Stoudemire, die een bad in rode wijn nam, omdat het naar zijn mening wonderen deed voor zijn herstel.

   

  Vandaag kijken de sterren op een andere manier naar wijn en pronkt haast elke speler met zijn liefde voor de drank. Sommigen beschikken zelfs over een eigen wijngaard.

   

  We schrijven 2016. Jimmy Butler, op dat moment sterspeler bij de Chicago
  Bulls, maakt zich klaar voor de Olympische Spelen in Rio.

   

  Maar Butler wil eerst nog een tussenstop maken: Italië. Daar pikt hij een twaalftal flessen Pinot Noir op. Butler wil namelijk elke dag zijn glaasje rode wijn drinken.

   

  Butler reist over enkele weken af naar Disney World en zal ook daar zijn op maat gemaakte wijnkoffer achter zich aan slepen: een hebbedingetje.

   

  Butler was tijdens de coronaquarantaine te gast in de podcast van Carmelo
  Anthony. Ook de 36-jarige Portland Trailblazer steekt zijn liefde voor wijn
  niet onder stoelen of banken.

   

  In "What’s in Your Glass?" praatten hij en Butler honderduit over hun favoriete wijnen. "Voor mij mag dat de Mouton Rothschild 1986 zijn", verklaarde Anthony na lang nadenken. Een fles die om en bij de 300 euro kost. Het blijven natuurlijk miljonairs.

  Jimmy Butler over wijn:

  En nog meer wijnkenners...

  Ook LeBron James, de grootste ster van het moment, reist maar wat
  graag naar Toscane voor een grote bestelling. 


  Bij de Instagram-story's van James vliegen de flessen Sassicaia, Quintarelli
  en Opus One hem om de oren. Allemaal wijnhuizen die u bij de beste ter wereld
  mag rekenen.

   

  Ooit kreeg de Lakers-ster 16 peperdure wijnen als verjaardagscadeau van een koptelefoonfabrikant. Een cadeau waarmee de multimiljonair blij als een kind was.

   

  Net als op het parket blinkt James ook in wijnkennis uit. Ex-ploegmaat bij de Cleveland Cavaliers Kevin Love vertelde ooit in een interview dat James op het vlak van wijn een supercomputer in zijn brein heeft.

   

  Het lijkt dus een kwestie van tijd voor hij een stuk land koopt in Napa Valley en de Chateau LBJ23 het levenslicht ziet.

   

  Boezemvriend Dwyane Wade kan hem daarbij helpen. De drievoudige NBA-kampioen startte in 2014 al de "D Wade Cellars" op. Zijn Cabernet Sauvignon is nu al een van de meest populaire wijnen in de VS.

   

  Gabrielle Union, de vrouw van Wade, merkt ook op hoe wijn meer en meer een hoofdrol speelt in het dagelijkse leven van haar man en zijn vrienden: "Niemand praat nog over auto’s of juwelen. Het gaat nu om wie de beste fles wijn meeneemt".

  Domaine Curry

  En dat zou op termijn wel eens Stephen Curry kunnen zijn. Hij is naar eigen zeggen een grote Bordeaux-fan. Zijn vrouw en zus startten in 2014 al "Domaine Curry" op.

   

  De beste schutter aller tijden laat ook bij veel wijnkenners zeer hoge scores optekenen. De Domaine Curry Cabernet Sauvignon van 2017 kreeg een score van 95 op 100 van wijnkenner James Suckling.

   

  Zo’n fles met de naam van de Warriors-legende kost 115 euro. Het zal Curry geen windeieren leggen. Financieel is wijnbouwen dus duidelijk een investering. 

   

  NBA en wijn: het is beslist een droomhuwelijk.