Luca Brecel stoot door naar Final 4 ondanks blunder: "Hoe kon dat?"

  Luca Brecel kon niet geloven dat hij 3 keer na elkaar een rode bal miste, wat hem het frame kostte.

  Het was nagelbijten voor Luca Brecel, maar onze 25-jarige landgenoot heeft de 2e ronde van de Championship League snooker in Milton Keynes (Eng) overleefd. Na een megablunder in zijn openingsduel had hij genoeg aan 1 zege en 2 draws in een groep van 4 om als groepswinnaar door te stoten naar de Final 4.

  Met zijn 64 waren ze vorige week gestart, verdeeld over 16 groepen van 4. Brecel mocht als een van de 16 groepswinnaars door, die weer werden verdeeld over 4 groepen met duels naar best-of-4. De 4 groepswinnaars verdienden een ticket voor de Final 4.

   

  Het zag er niet goed uit voor Brecel (WS-37), toen hij in zijn eerste groepsduel tegen Mark Joyce (WS-68) 3 keer na elkaar een open rode bal miste. In snookertermen betekent dat: frame voor de tegenstander. "Unbelievable", schreeuwde de commentator. "De blunder van het toernooi", noemde de organisatie het.

   

  Joyce kreeg zo met amper 12 punten gemaakt het 3e frame in handen geworpen. Brecel herpakte zich evenwel om er nog een 2-2-gelijkspel uit te halen, goed voor 1 punt. (lees voort onder tweet)

  Bekijk nog eens de blunder van het toernooi:

  Brecel had zijn lot niet meer in eigen handen

  Brecel kon zich geen fouten meer veroorloven. Met een break van 109 tankte hij vertrouwen in zijn eerste frame tegen Ashley Carty (WS-83), hij gooide er nog eentje van 64 achteraan. Met 3-1 had hij de 3 punten beet.

   

  Een zege tegen de hoger geplaatste Gary Wilson (WS-19) zou Brecel in de Final 4 brengen, maar de spannende match eindigde op 2-2. Als Carty zijn slotduel tegen Joyce won, was Carty door. Maar Joyce zette Carty met 3-1 opzij.

   

  "Ik ben opgelucht dat ik door ben", reageerde Brecel. "Ik verwachtte groepswinst niet meer, zeker niet nadat ik in het derde frame tegen Joyce 3 keer die rode bal gemist had."

   

  "Je zult het niet geloven, maar voor mijn matchen vandaag keek ik op mijn hotelkamer naar mijn duel op de Masters tegen Ding Junhui. Daarin deed Ding net hetzelfde. Ik dacht: "Hoe is dat nu mogelijk? Speel gewoon wat harder." Maar ik deed hetzelfde. Gek!" 

   

  "Ik maakte er nog een draw van en wist dat als ik Carty klopte, ik een goeie kans maakte tegen Wilson. Gelukkig speelde Joyce heel goed tegen Carty."

   

  Brecel is zo 6.000 pond rijker (als groepswinnaar) en kijkt met vertrouwen uit naar de finaledag van vandaag/donderdag. Hij speelt samen met Stuart Bingham (WS-13), Ryan Day (WS-36) en Ben Woollaston (WS-38) de Final 4. "Ik zal op mijn gemak zijn. Alles kan." Bij toernooiwinst haalt Brecel The Champion of Champions, een prestigieus niet-rankingevent. "Dat zou geweldig zijn."