Juridisch kluwen in Belgisch profvoetbal: ziet u het BAS nog door de bomen?

  De Algemene Vergadering van de Pro League is uitgesteld van vrijdag naar later deze maand omdat enkele clubs een aantal juridische procedures wil afwachten. Maar over welke zaken gaat het dan precies? Wij proberen voor u wat orde te scheppen in het juridische kluwen waarin het Belgische profvoetbal momenteel verwikkeld is.

  Enkele verklarende termen om mee te starten:

  • BAS: het Belgisch Arbitragehof voor de Sport, dat zich uitspreekt over geschillen in de sportwereld.

  • BMA: de Belgische Mededingingsautoriteit, een onafhankelijke instantie die erop toekijkt dat de concurrentieregels gerespecteerd worden.

  • Pro League: de vereniging die de belangen van de Belgische profclubs behartigt en verantwoordelijk is voor de organisatie van het profvoetbal in 1A en 1B.

  De drietrapsraket van Waasland-Beveren

  • Waarom zijn ze boos?
   Waasland-Beveren is het grootste slachtoffer van het vroegtijdig beëindigen van de Jupiler Pro League. Door die beslissing van de Pro League moet de club degraderen naar 1B.

  • Welke procedure werd opgestart?
   1) Waasland-Beveren vindt dat de Algemene Vergadering van de Pro League waarop beslist werd de competitie stop te zetten, niet rechtsgeldig was. Het heeft daartegen een klacht ingediend bij het BAS.

   2) Een aandeelhouder van Waasland-Beveren heeft een klacht ingediend bij de BMA, die zal oordelen of de degradatie van de club terecht was of niet.

   3) Waasland-Beveren heeft ten slotte ook een klacht ingediend bij de rechtbank van eerste aanleg tegen de licentie van Moeskroen.

  • Wat is het doel?
   Waasland-Beveren hoopt uiteraard in 1e klasse te kunnen blijven. Als het BAS oordeelt dat de Algemene Vergadering van de Pro League niet rechtsgeldig was, vervallen ook alle beslissingen die daar genomen werden. Dan moet er opnieuw overlegd worden over een andere formule, waarbij Waasland-Beveren mogelijk niet hoeft te zakken. Om diezelfde reden is ook OH Leuven vrijwillig tussengekomen in de zaak.

   Als ook de BMA oordeelt dat de degradatie van Waasland-Beveren onterecht is, zit de Pro League met een probleem en staat de club stevig in zijn schoenen om een degradatie te ontlopen.

   De klacht tegen Moeskroen bij de rechtbank beoogt dan weer een nieuw onderzoek naar de licentie van de Henegouwse club. Mocht Moeskroen zo alsnog naast een proflicentie grijpen, dan degradeert het naar het amateurvoetbal en kan Waasland-Beveren in 1A blijven. Westerlo, de nummer 1 van de reguliere competitie in 1B, heeft zich overigens aangesloten bij deze klacht.

  Antwerp neemt Mehdi Bayat op de korrel

  • Waarom zijn ze boos?
   Over de stopzetting van de competitie en de verdeling van de Europese tickets. Antwerp hekelt daarbij vooral de dubbele pet van Mehdi Bayat, die voorzitter is van de voetbalbond én Charleroi, een rechtstreekse concurrent van Antwerp.

  • Welke procedure is opgestart?
   1) Een klacht wegens vermeende belangenvermenging bij de BMA.

   2) Een klacht wegens vermeende belangenvermenging bij de Europese voetbalfederatie UEFA.

  • Wat is het doel?
   In eerste instantie heeft Antwerp zijn zinnen gezet op het ticket voor de poulefase van de Europa League dat nu voor Charleroi is.

   Als Antwerp gelijk krijgt, wordt het ook warm onder de stoel van Mehdi Bayat, die dan mogelijk een van zijn mandaten als voorzitter zal moeten inleveren.

  Beerschot is gebrand op 1A

  • Waarom zijn ze boos?
   Over de beslissingen op de Algemene Vergadering van de Pro League om de competitie stop te zetten en over een omstreden reglementswijziging van de voetbalbond.

  • Welke procedure is opgestart?
   1) Beerschot kwam vrijwillig tussen in de zaak die Waasland-Beveren aanhangig maakte bij het BAS over de rechtsgeldigheid van de Algemene Vergadering van de Pro League.

   2) Een klacht bij het BAS over een reglementswijziging van de voetbalbond die bepaalt dat clubs in de terugmatch van de 1B-finale nieuw aangetrokken spelers mogen opstellen.

  • Wat is het doel?
   Beerschot hoopt uiteraard volgend jaar in 1A te kunnen voetballen. Dat is onder meer mogelijk als de klacht van Waasland-Beveren aanvaard wordt en er opnieuw over een competitieformule gesproken moet worden. Eentje mét Beerschot in 1A, bijvoorbeeld.

   Met de klacht tegen de omstreden reglementswijziging van de voetbalbond hoopte Beerschot vooral dat OH Leuven geen nieuwe spelers kan opstellen in de 1B-finale. Bij OHL zijn immers 14 spelers einde contract op 30 juni, terwijl de return van de 1B-finale pas op 2 augustus plaatsvindt.

   Op dat vlak heeft Beerschot eerder deze week al een overwinning behaald, want de wereldvoetbalbond FIFA heeft dinsdag aan de Pro League laten weten dat alleen spelers van de huidige kernen in aanmerking komen. De klacht van Beerschot bij het BAS doet dus eigenlijk niet meer ter zake.

  Virton valt over licenties

  • Waarom zijn ze boos?
   Virton kreeg geen proflicentie en hekelt ook de strenge licentievoorwaarden van de Pro League, die volgens Virton de economische vrijheid van de clubs aantast.

  • Welke procedure werd opgestart?
   1) Een klacht bij de rechtbank wegens het niet toekennen van de licentie door zowel de Licentiecommissie als het BAS. Virton eist daarbij ook een schadevergoeding van 15 miljoen euro van de Belgische voetbalbond.

   2) Een klacht bij het BAS tegen de strenge licentievoorwaarden van de voetbalbond.

   3) Een klacht bij de BMA tegen de strenge licentievoorwaarden van de voetbalbond.

  • Wat is het doel?
   Virton wil in eerste instantie een proflicentie behalen, zoniet moet de revelatie van 1B degraderen naar het amateurvoetbal.

   Daarnaast beogen de Luxemburgers ook een soepeler licentiebeleid. Op dat vlak kreeg de club al positief nieuws, want in een eerste reactie heeft de BMA laten weten dat bepaalde licentievoorwaarden in strijd lijken met het mededingingsrecht. Een uitspraak wordt deze maand nog verwacht.

  De soap Virton-Beerschot

  En dan is er ook nog Virton-Beerschot, een wedstrijd die eind januari gespeeld werd in 1B. Virton won de match met 1-0, maar Beerschot diende een klacht in omdat het doelpunt gevallen was na een scheidsrechterlijke dwaling. De Geschillencommissie Hoger Beroep gaf Beerschot gelijk: de match werd nietig verklaard.

   

  Virton stapte daarop op zijn beurt naar het BAS, dat de klacht van de thuisploeg klasseerde. De wedstrijd diende dus herspeeld te worden. Virton gaat opnieuw niet akkoord en tekent dit keer evocatieberoep aan tegen de uitspraak van het BAS. Ook daar wordt geoordeeld dat de klacht ongegrond is.

   

  Intussen heeft de coronacrisis het voetbal helemaal lam gelegd en iedereen is Virton-Beerschot al vergeten, behalve het BAS. Dat herinnert beide partijen vorige week aan het feit dat de wedstrijd nog steeds herspeeld moet worden.

   

  Wat staat er nog op het spel? Als Virton de wedstrijd wint, eindigt het als 1e in het eindklassement van 1B. Dan mag de club promoveren naar 1A ALS het promotieduel tussen OH Leuven en Beerschot om een of andere reden niet kan doorgaan EN wanneer Virton alsnog een proflicentie zou krijgen. Simpel, toch?