Nieuwe trainer van Standard? "Klaar voor carrière aan de top, maar dat is mislukt"

  Montanier tijdens de match in 2013 die Real Sociedad won van Barcelona.

  België is een buitenlandse trainer rijker. Philippe Montanier krijgt de moeilijke taak om in de voetsporen van Michel Preud'homme te treden bij Standard. Sirik Geffray, kenner van het Franse voetbal en commentator bij Eleven Sports, schetst de nieuwkomer.

  Met Philippe Montanier kiest Standard voor een Fransman van 55 jaar, die voor het grote publiek in België een nobele onbekende is. Hij verdiende zijn naam en faam vooral in eigen land en Spanje.

   

  "Buiten Frankrijk zullen de meeste mensen hem kennen van zijn tijd bij Real Sociedad, dat hij in zijn tweede seizoen naar de 4e plaats loodste. Toen leek hij klaar voor een carrière aan de top, maar het is niet gelukt om die stap te zetten", zegt Geffray. "Waarschijnlijk omdat hij een aantal verkeerde keuzes heeft gemaakt."

   

  "In Frankrijk werd hij gezien als een coming man als trainer. Hij begon bij Boulogne in vierde klasse en leidde de club in 5 jaar tijd naar de Ligue 1. Dat is heel straf. Ook bij Valenciennes speelde zijn ploegen mooi voetbal, waarna hij de grote stap naar Sociedad kon zetten." 

   

  "Nadat hij Trainer van het Jaar was geworden in Spanje koos hij voor het erg ambitieuze Rennes in Frankrijk, een club die op dat moment meer middelen had. De ploeg speelde wisselvallig, maar haalde wel de bekerfinale. Die werd verloren in een Bretoense derby tegen Guingamp. Dat heeft hem volgens mij een krak gegeven."

  In Frankrijk werd hij gezien als een coming man als trainer. Hij begon bij Boulogne in vierde klasse en leidde de club in 5 jaar tijd naar de Ligue 1. Dat is heel straf.

  "Hij zal niet blind meegaan in filosofie van Preud'homme"

  Persoonlijkheid langs de lijn was de afgelopen drie seizoenen de norm bij Standard met eerst Ricardo Sa Pinto en daarna Michel Preud'homme. Philippe Montanier staat gekend als een rustiger type, maar wel iemand met een duidelijke mening.

   

  "Hij staat wel voor iets en zal niet blind meegaan in de filosofie van de technische directeur (Michel Preud'homme). In het Frans zeggen ze ça passe ou ça casse." 

   

  "Hij zal vasthouden aan zijn manier van werken. Ik ben dus wel benieuwd hoe de samenwerking met Preud'homme zal verlopen. Veel zal afhangen van de vrijheid die hij krijgt binnen de club."

   

  "Ik vind wel dat met Montanier geen anoniem iemand neerstrijkt bij Standard. Hij heeft een redelijk mooie carrière gehad als trainer, maar dat hij bij Standard belandt, zegt ook wel dat zijn sterallures geminderd zijn."

   

  "Zal hij zich kunnen aanpassen aan het niveau in België? Bij Standard weten we dat het dit jaar vaak net niet was, ook op het vlak van spelersmateriaal. Zijn ploegen in Frankrijk en Spanje hadden toch altijd vrij veel kwaliteiten."

  "Veel trainers hadden Griezmann en Dembélé laten debuteren"

  Standard pakte in zijn aankondiging van Philippe Montanier uit met het feit dat hij als trainer wereldkampioenen Antoine Griezmann en Ousmane Dembélé op jonge leeftijd liet debuteren bij respectievelijk Sociedad en Rennes. Dat valt met een korrel zout te nemen.


  "Voor zover ik weet is werken met de jeugd niet iets dat Montanier specifiek kenmerkt. Hij is eerder iemand die altijd de beste ploeg opstelt en daarbij niet kijkt naar namen en leeftijd. Dat wel, maar veel trainers hadden spelers met zoveel talent als Griezmann of Dembélé laten debuteren."

   

  "Hij is een trainer die een goede organisatie wil neerzetten en van daaruit goed wil voetballen. Daarvoor zal hij dus eerst uitgaan van het spelersmateriaal dat hij heeft en zo de tactiek bepalen."