US Open wil snoeien in deelnemers: “Veel spelers krijgen geen eerlijke kans”

Kimmer Coppejans zou de kwalificaties van de US Open mogen vergeten.

Op wat folietjes na ligt het tennisseizoen volledig stil. De US Open zou op 31 augustus voor een nieuwe (belangrijke) start kunnen zorgen, maar dan wel in een afgeslankte vorm. Heel wat spelers dreigen het kind van de rekening te worden. Kimmer Coppejans: “Het is heel complex.”

Met zo’n 400 deelnemers waren ze vandaag bij de Zoom-meeting over de US Open: tennisspelers, vertegenwoordigers van ATP en organisatoren van het toernooi in Cincinnati en de US Open.

 

De belangrijkste conclusie: de organisatoren van beide toernooien willen bijzonder graag organiseren, maar een normale editie komt er niet. “Er komen geen fans en er zullen ook geen kwalificaties zijn”, vertelt Kimmer Coppejans (ATP-154) aan onze redactie.

 

Coppejans was een van de gesprekspartners en stelde vast hoe er flink gesnoeid zal worden in de deelnemers. “Geen kwalificaties, maar ook het dubbelspel zal maar een tabel van 24 koppels hebben, dat is meer dan de helft minder dan normaal.”

"Er is gesproken over compensaties, maar in grote lijnen"

“Voor mij is het uiteraard geen positief nieuws dat ik geen kwalificaties kan spelen. Er is gesproken over compensaties, maar dat was in grote lijnen. Er was niets concreets. Er kwamen ook niet echt suggesties over het prijzengeld, maar er werd wel gesproken over de ATP-punten die zullen worden uitgereikt.”


“Voor spelers die niet kunnen deelnemen, is dat toch niet eerlijk. Zij krijgen geen kans. Er werd door enkele spelers voorgesteld om puur voor de eer en het prijzengeld te spelen en dus niet voor punten, maar daar wil de ATP niet van afstappen.”


“Eén speler stelde ook voor om geen toernooien te organiseren tot alles op zijn pootjes staat en tot alle grenzen weer open zijn, want zulke spelers zijn natuurlijk ook benadeeld. De organisatoren zeiden dat ze dat plan overwogen hebben, maar dat liefhebbers tennis willen zien.”

Er werd door enkele spelers voorgesteld om puur voor de eer en het prijzengeld te spelen en dus niet voor punten, maar daar wil de ATP niet van afstappen.

Djokovic en Cilic twijfelen over deelname

De drang om te organiseren is dus zeer hard aanwezig bij de Amerikaanse toernooibazen. “Milos Raonic vroeg hoe het ter plekke in zijn werk zou gaan. De spelers zouden elke 3 dagen getest worden en er mag maar één begeleider – een coach of een kinesist – mee in het park.”

 

“Zonder fans kunnen ze veel ruimtes zoals restaurants, winkels en bars gebruiken om de afstand te bewaren. Mondmaskers hoeven niet op het veld, wel naast het terrein.”

 

Onder meer Novak Djokovic staat schijnbaar niet te springen om deel te nemen aan het grandslamtoernooi in New York. “Ook Marin Cilic leek me niet echt happig. De organisatoren zeiden dat er geen probleem is om naar de VS te komen, dat de spelers geen twee weken in quarantaine hoeven te gaan.”

 

“Maar iemand antwoordde: het kan best zijn dat je bij je terugkeer naar je eigen land of een ander land wel in afzondering moet en dan kan je voorbereiding op Roland Garros (dat vrijwel meteen na de US Open volgt) in het gedrang komen. Het is een zeer complexe situatie.”