Standard tovert Philippe Montanier uit zijn hoed als nieuwe trainer

  Standard heeft een opvolger voor Michel Preud'homme beet. De Fransman Philippe Montanier (55) is vanaf volgend seizoen de verrassende nieuwe hoofdtrainer. Zijn laatste club was Lens in de Ligue 2.

  Niet Mbaye Leye, niet de Franse trainer Rémi Garde, maar zijn landgenoot Philippe Montanier wordt de nieuwe trainer van de Luikenaars. Net als Michel Preud'homme is Montanier een ex-doelman. 

   

  Sinds 2004 passeerde hij als hoofdtrainer de revue bij heel wat mooie clubs: Valenciennes, Real Sociedad, Stade Rennes, Nottingham Forest en Lens. Bij die laatste club werd hij in februari ontslagen in de Franse tweede klasse.

   

  Hij was een korte periode ook hoofdcoach van de Franse nationale ploeg U20. Die ervaring met de doorstroming van jonge talenten benadrukt Standard - dat financieel niet al te veel overschot heeft momenteel - in zijn communicatie.

   

  "Tijdens zijn volledige trainersloopbaan hechtte de coach uit Normandië altijd veel belang aan de doorstroming van jonge talenten bij de clubs waar hij werkzaam was. Dit leidde onder meer tot de ontbolstering van huidige sterren zoals Antoine Griezmann en Ousmane Dembélé."

  Coach van het Jaar in Spanje

  Philippe Montanier krijgt de taak om clubmonument Michel Preud'Homme op te volgen. Die kondigde maandag aan dat hij stopt als trainer. 

   

  Preud'homme zei toen dat zijn opvolger iemand moest zijn die met druk om kan en "past in de filosofie van Standard". 

   

  Of Montanier aan dat profiel beantwoordt, zal moeten blijken. Vooral een adelbrief valt op. Na successen in Frankrijk kreeg hij een kans bij Real Sociedad in Spanje. Hij leidde de Spaanse club naar de vierde plaats, achter grootmachten Barcelona, Real Madrid en Atletico Madrid.

   

  Dat leverde hem in 2013 de titel van Coach van het Jaar op in La Liga.