Mini-docu Gerben Thijssen: "Gevallen als renner, gerevalideerd als mens"

  Gerben Thijssen kreeg in het revalidatiecentrum van Overpelt soms tips en steun van ex-collega Stig Broeckx.

  In november brengt een zware val in de Gentse Zesdaagse de toekomst van Gerben Thijssen (21) zowel op als naast de fiets in gevaar: gebroken sleutelbeen, 3 gebroken ribben en 3 kleine hersenbloedingen. De hogeschoolstudenten Maxim Gabriels en Arthur Matthys goten de revalidatie van de Lotto-Soudal-prof in een docu: "Ik had een tegenslag, maar die zal me niet beletten om voort te gaan met mijn droom."

  "Met de Blik op de Streep", zo luidt de titel van de bachelorproef van de 2 studenten van Thomas More uit Mechelen. Hun mini-documentaire begint op 12 november 2019 met de zware crash op de eerste dag van de zesdaagse.

   

  73 dagen later zoeken ze Thijssen op in het Revalidatiecentrum van Overpelt. "Ik herinner me tot 5 seconden voor mijn val alles perfect, 10 à 11 dagen erna herinner ik me niets meer", vertelt Thijssen. De eerste weken na de val lagen vol fysieke en mentale struikelblokken.

   

  "Toen ik het ziekenhuis in Gent mocht verlaten, vond ik dat mijn sleutelbeen nog dik was en pijn deed. Op een ochtend werd ik wakker en mijn vel rond mijn sleutelbeen was opengesprongen. In mijn bed lag allemaal bloed en etter. Mijn sleutelbeen was ontstoken geraakt.”

   

  Ook mentaal was het zwaar: "In het begin kende ik veel moeilijke momenten toen ik thuiskwam van mijn revalidatie. Ik zag daar mensen met een hersenletsel die ik ook had kunnen zijn en besefte dat ik echt wel geluk heb gehad."

   

  “Toen ik voor het eerst de beelden van mijn val terugzag, had ik het even moeilijk en vroeg ik me af of het dit allemaal wel waard was.”

   

  In Overpelt krijgt Thijssen soms de steun van ex-collega Stig Broeckx. De jonge sprinter maakt gestaag vooruitgang. (lees voort onder de video)

  Bekijk de docu "Met de Blik op de Streep"

  "Op mentaal vlak veel sterker geworden"

  84 dagen na zijn val zien we een opgewekte Thijssen op een zonnige dag in Mallorca, op stage met Lotto-Soudal. "Ik voel me momenteel heel goed. Elke dag gaat het beter en beter. Al heb ik natuurlijk nog wel dagen dat het minder goed gaat. Soms voel ik me slecht en draai ik al na een uurtje terug. Andere dagen kan ik 5 uur fietsen. Ik weet dat het een heel lange en heel harde weg terug wordt, maar ik ben er klaar en gemotiveerd voor."

   

  "Voor Mallorca ging ik soms 4 à 5 uur trainen en daar was ik dan 3 à 4 dagen slecht van. Op Mallorca trainde ik 4 uur, de dag erna 5
  uur, de dag erna 7 uur. Het is leuk dat het fysiek allemaal snel terugkomt.”

   

  "Ik ben in Gent gevallen als wielrenner, maar ik heb de afgelopen 3 maanden ook gerevalideerd als mens. Ik heb mezelf beter leren kennen. Op mentaal vlak ben ik veel sterker geworden. Dat is heel belangrijk als je in de topsport zit, omdat het keihard is. Ik heb ongelooflijk veel goesting om terug te koersen en dat is een bangelijk gevoel.”

  "Wie weet kan ik dit jaar nog een koers winnen"

  Het gaat nu met rasse schreden vooruit en na 119 dagen vinden we een Thijssen vol vertrouwen terug:  “Ik rijd nu weer 30 km/u, in het begin zag ik al af bij 20 à 21 km/u. Dat doet mentaal heel veel."

   

  "De sprints voelen al opnieuw fenomenaal en de wattages zijn ook weer zoals vroeger. Dat is op zich ook al heel positief. Ik moet gewoon doorgaan en doorzetten. Het is allemaal wel goed aan het komen. Ik hoor van de ploeg ook altijd dat ze me tijd geven en heel veel vertrouwen hebben in mij. Dat doet ook heel veel.”

   

  "Fietsen is mijn leven. Het was mijn droom om ooit prof te worden, dat is vorig jaar in juli gelukt. Nu heb ik een tegenslag gehad, maar dat gaat me niet beletten om verder te gaan met mijn droom."

   

  "Ik hoop ooit te laten zien tot wat ik in staat ben als sprinter en hoop ooit een grote koers te winnen.” Vanaf mei mocht Thijssen weer koersen, op 21 juni - de dag van zijn 22e verjaardag - wou hij het BK rijden, maar corona gooide roet in het eten. 

   

  Uitslag is geen afstel, stelt hij 197 dagen na die 12e november: "De vooruitgang is zeer positief. Wie weet kan ik dit jaar nog een koers winnen en anders is het volgend jaar. Ik mag op beide oren slapen, want ik heb nog een contract van een jaar. 2021 wordt heel belangrijk." (lees voort onder tweet)

  "Het Kuipke wordt iets voor november"

  In het Kuipke is Thijssen niet meer geweest. "Maar in Valencia is ook een piste en daar heb ik met de ploeg al op getraind. Ik had echt wel stress voor die dag. Op weg ernaartoe probeerde ik me wat te amuseren in de groep om zo te vergeten dat we meteen de piste zouden oprijden."

   

  "Aan de piste had ik het de eerste 5, 6 minuten wel moeilijk. Als ik volgende keer in het Kuipke kom en ze rijden daar allemaal rond, dan kun je toch moeilijk blijven staan. Nu is het nog iets te vroeg, maar ik denk dat het dan wel zal lukken. Het zal voor volgend jaar in november zijn.”