Waasland-Beveren ziet "precedent" in uitspraak Franse rechter

  Mag Waasland-Beveren volgend seizoen toch nog dromen van 1A.

  Dat Amiens en Toulouse volgens een Franse rechter niet hoeven te zakken uit de Ligue 1, klinkt als muziek in de oren van Waasland-Beveren. "We zullen deze zaak zeker gebruiken in onze procedure bij het BAS", zegt advocaat Tom Rombouts.

  Amiens en Toulouse waren na de competitiestop in Frankrijk veroordeeld tot degradatie met nog 10 speeldagen op de kalender. Maar de Raad van State oordeelt dat de Ligue 1 volgend seizoen een competitie met 22 teams moet organiseren, zodat er geen clubs hoeven te degraderen.

   

  Degradant Waasland-Beveren put alvast moed uit die uitspraak. Het spande zelf ook een procedure aan bij het BAS tegen de beslissing van de Pro League. "De beslissing in Frankrijk ligt in de lijn van wat wij vragen aan het BAS", zegt advocaat Tom Rombouts. "In een overmachtssituatie kan je wel belonen, maar geen slachtoffers maken."

   

  "Geen enkele club uit 1A zou deze situatie aanvaarden. We zullen de beslissing van de Franse rechter dus zeker gebruiken in onze procedure. We kunnen ernaar verwijzen als een soort van precedent. Daarom vragen we nu het arrest op, zodat we de motivering kunnen bekijken. We staan weer wat sterker in onze schoenen."

  We staan weer wat sterker in onze schoenen.

  Tom Rombouts, advocaat Waasland-Beveren

  "We doen dit niet voor ons plezier"

  Waasland-Beveren heeft nog een andere stok achter de deur. Het vecht ook de licentie van Moeskroen aan. "We doen dat niet voor ons plezier", zegt Rombouts. "Maar Waasland-Beveren wordt gestraft op niet-sportieve gronden. We zullen dus alle rechtsmiddelen aanwenden om die verkeerde beslissing terug te draaien."

   

  "Het maakt voor de club niet uit of er volgend jaar 18 of 20 ploegen in de hoogste klasse spelen. Alle procedures mogen worden stopgezet als er maar een correcte beslissing wordt genomen: wel een stopzetting van de competitie, maar geen dalers."

   

  Waasland-Beveren haalde vorig week alvast zijn eerste slag binnen.  Volgens het auditoraat van de Belgische Mededingingsautoriteit BMA moet de club onterecht degraderen naar 1B.