Als 3 honden vechten om 2 benen in de Champions League volleybal

  Grijpt Champions League-habitué Maaseik naast deelname?

  Welke Belgische volleybalclubs treden volgend seizoen aan in het kampioenbal? Aalst, Roeselare en Maaseik zijn de kandidaten voor de 2 tickets. Onze commentator Marc Willems geeft tekst en uitleg bij het getouwtrek achter de schermen.

  Heibel was te voorspellen

  Je moest geen Nostradamus zijn om te voorspellen dat er heibel zou komen rond de verdeling van de 2 Belgische Champions League-tickets voor komend seizoen. Op 14 maart verstuurde ik deze tweet:

  De Belgische volleybalcompetitie werd door de coronacrisis stopgezet vooraleer ze goed en wel moest beginnen. Want in die competitieformule ligt alle nadruk op de play-offs en de play-offfinale.

   

  De eindfase is er niet gekomen zodat men alleen de stand heeft op het moment van stopzetten van de competitie. De top 3 was toen in deze volgorde: Aalst - Roeselare - Maaseik. In principe spelen de nummers 1 en 2 het volgende jaar Champions League.

   

  Er was een probleem(pje) voor Aalst, want de zaal voldeed niet helemaal aan de eisen van Europese volleybalfederatie CEV. Hiervoor is inmiddels een uitzondering bekomen.

   

  Aalst verstuurde dan ook meteen een bericht dat het volgend jaar - als de leider bij het stopzetten van de competitie - Champions League zal spelen.

  Stand
      M W V PTN
  1. Aalst 14 12 2 36
  2. Roeselare  14 12 2 35
  3. Maaseik 14 11 3 32
  4. Haasrode Leuven 14 6 8 16
  5. Achel 14 5 9 16
  6. Menen 14 5 9 15
  7. Gent 14 4 10 14
  8. Borgworm 14 1 13 4

  Federatie: "Kunnen moeilijk anders dan stand respecteren"

  Voor Roeselare lijkt er als nummer 2 geen probleem. Maar wat dan met Maaseik, dat op plaats 3 stond bij het stopzetten van de competitie?

   

  Hallo Aalst? "Voor ons mag Maaseik er ook bij, maar als er slechts 2 tickets zijn, moeten die naar Aalst en Roeselare gaan. Wij kregen kritiek van sponsors en supporters dat wij ons ticket als leider in de stand niet opeisten. Wij beroepen ons nu op het reglement dat zegt dat indien de competitie niet wordt afgewerkt de stand van de reguliere competitie meteen ook de eindstand is.  Voor alle afdelingen heeft de federatie dit zo bepaald."

   

  Hallo Maaseik? "Wij hopen om volgend jaar toch Champions League te kunnen spelen. De CEV staat de nationale federaties toe om af te wijken van de stand bij het stopzetten van de competitie, op basis van traditie bijvoorbeeld. De competitie is immers voortijdig stopgezet en de eindstand had er helemaal anders kunnen uitzien."

   

  Hallo federatie? "Wij kunnen moeilijk anders dan ons houden aan de stand.  Op basis daarvan spelen volgend seizoen Aalst en Roeselare Champions League.  Wij zullen er wel alles aan doen om een wildcard voor Maaseik te bekomen, maar garantie daarvoor is er niet.  Als clubs stellen dat de reguliere competitie niet representatief is voor de potentiële eindstand na de play-offs, dan moeten we vermelden dat de clubs deze formule (voorgesteld door de Liga) hebben goedgekeurd."

   

  Hallo volleyballiga? "Het klopt dat er 3 kandidaten voor 2 Champions League-tickets zijn. Overleg tussen de Federatie en de Liga moet hierover beslissen. Als de competitie niet gespeeld is, betekent dit ook dat er geen stand is. Er zijn nog heel wat andere criteria (zoals traditie, budget, …) om de CL-tickets toe te kennen."

  De CEV staat de nationale federaties toe om af te wijken van de stand bij het stopzetten van de competitie, op basis van traditie bijvoorbeeld.

  Maaseik

  Hopen op 3 tickets

  Voor alle betrokkenen (en de rust in het volleybal) is het te hopen dat de Europese volleybalbond CEV de competitieformule voor de Champions League zal aanpassen en België 3 tickets toewijzen. In verschillende andere
  landen (Duitsland, Rusland) zijn immers vergelijkbare problemen ontstaan.

   

  Om met een cliché te eindigen: wordt vervolgd…

  Marc Willems

  Onze reporter Marc Willems (r) volgt het volleybal voor u op de voet.