Voetballers speechen op betoging: "Volgende keer stappen we van terrein"

  Kortrijk-aanvaller Ilombe Mboyo spreekt de deelnemers van de protestmars toe.

  In de betogingen tegen racisme liepen ook bekende sporters mee, zoals basketbalspeler Jean-Marc Mwema (BC Oostende) en voetballers Ilombe Mboyo (KV Kortrijk) en Mujangi Bia (ex-Standard). Voormalig sprintster Elodie Ouedraogo veroordeelt de plundertocht.

  Mujangi Bia: "Zwart zijn, is geen handicap"

  Over heel het land verzamelden gisteren mensen om te protesteren tegen racisme. In Brussel trokken voetballers Herve Kagé (KV Kortrijk), Ilombe Mboyo (ook KV Kortrijk) en Geoffrey Mujangi Bia (Maccabi Petah Tikva in Israël) samen door de stad. De voetballers spraken de deelnemers van de protestmars ook toe.

   

  "Ik ben hier om racisme in het voetbal aan de kaak te stellen", begon Mujangi Bia. "Toen ik klein was, moest ik me 2 keer zo hard inspannen om hetzelfde te bereiken als anderen. "Neen", zeg ik daar tegen. Dat zou niet mogen, zwart zijn is geen handicap."


  "Meerdere spelers, ook profs, zijn vaak het slachtoffer van racisme in stadions, denk maar aan Mario Balotelli, Romelu Lukaku of Dieumerci Ndongola."


  "Als profvoetballer kan ik met een autoriteit spreken. Onze boodschap mogen we niet alleen via de sociale media verspreiden. Er is meer nodig. Daarom vragen we aan de federatie om iedereen bewust te maken van racisme. De straffen mogen navenant de geleden schade zijn."

  Mujangi Bia: "Al vanaf ik klein was, moest ik me 2 keer zo hard inspannen om hetzelfde te bereiken als anderen."

  Mboyo: "Ik stap van het veld"

  Na zijn speech gaf Mujangi Bia het woord aan Ilombe "Pelé" Mboyo. "Als we nog een keer te maken krijgen met racisme op het voetbalterrein moet de wedstrijd stoppen", vindt de aanvaller van KV Kortrijk.

   

  "Ik zal van het veld stappen, ook als een ploegmaat zich schuldig maakt aan racisme. Want we zijn het zat", sprak Mboyo.

  Mwema: "Nooit te laat om te leren"

  Ook basketbalspeler Jean-Marc Mwema (BC Oostende en Belgian Lions) liep gisteren mee in de betoging. "Ik wil iedereen aanmoedigen om luid te zijn tegen racisme", schrijft hij naast een foto op Instagram.

   

  "Het is nooit te laat om bij te leren, in onze eigen koloniale geschiedenis te duiken of je eigen fouten uit het verleden in te zien. Please laat dit niet alleen een hype zijn, laat het echt onze toekomst veranderen."

  Elodie Ouedraogo: "Stop met beoordelen"

  Ook Elodie Ouedraogo, olympisch kampioene op de 4x100 meter in 2008, laat zich horen op Instagram.

   

  "Ik kan het alleen maar zeggen zoals ik het tegen mijn 4-jarige zoon zeg", begint ze. "Stop met mensen te beoordelen op basis van hun geslacht, ras, geloof of achtergrond en ik beloof je dat alles goed komt."

   

  Voor de plunderaars van een modewinkel in Brussel heeft Ouedraogo geen goed woord over. "Jullie zijn straalverkeerd bezig", vindt de ontwerpster, die afsluit met een kwinkslag. "Ik draag maatje 40,5."