Proces tegen omstreden Lamine Diack is van start gegaan in Parijs

  In Parijs is het proces begonnen tegen Lamine Diack, de ex-voorzitter van de Internationale Atletiekfederatie. Diack was éen van de meest invloedrijke figuren in de sport. De lijst van beschuldigingen is lang.

  Je zou het kunnen samenvatten als corruptie op grote schaal. Lamine Diack is ondertussen 87 jaar, hij is Senegalees en was gedurende 16 jaar, tot in 2015, de voorzitter van de Internationale Atletiekfederatie.

   

  Diack wordt er onder meer van beschuldigd om samen met een handvol medebeschuldigden 23 Russische atleten te hebben afgeperst om hun positieve dopingstalen te verdoezelen.

   

  Van elk van die atleten zou Diack tussen de 100.000 en 600.000 euro hebben ontvangen. Alles bij mekaar betekent dat bijna 3 en een half miljoen euro. De atleten konden na betaling nog deelnemen aan de Olympische Spelen in Londen. 

   

  Lamine Diack had uiteraard handlangers. Twee Russische hoofdrolspelers waren de schatbewaarder van de IAAF, Valentin Balakhnitsjev en Aleksej Melnikov.

   

  Melnikov was verantwoordelijk voor het programma van de Russische lange afstandslopers. De twee Russen zijn niet aanwezig op het proces. 

   

  Wel in Parijs, Habib Cisse, een advocaat die Lamine Diack raad gaf en die beschuldigd wordt van corruptie, net als arts Gabriel Dolle, die verantwoordelijk was voor de dopingcontroles bij de IAAF.

  Rol van zoon

  Op het proces in Parijs staat Diack terecht voor corruptie, het witwassen van geld en bendevorming.

   

  Samen met zijn zoon Papa Massata (verantwoordelijk voor de marketing bij de IAAF) gebruikte hij voor miljoenen euro’s aan sponsorgelden om bijvoorbeeld politieke partijen in Senegal te steunen. Daarbij ook anderhalf miljoen Russisch geld.

   

  Papa Massata zou, met medeweten van zijn vader, ook voor verschillende miljoenen euro’s sponsorgelden onder allerlei vormen hebben afgeleid naar eigen rekeningen. Het duo wordt er ook van verdacht veel geld te hebben gekregen om stemmingen voor toekenning van grote kampioenschappen (OS en WK’s) te beïnvloeden.

   

  De Internationale Atletiekfederatie, tegenwoordig World Athletics, vraagt als burgerlijke partij net geen 25 miljoen euro schadevergoeding voor imago- en andere geleden schade.

   

  Vader Diack verblijft al vijf jaar in Parijs sinds hij in november van 2015 werd aangehouden door de Franse politie. Hij heeft er huisarrest. Zoon papa Massata verblijft in Senegal. Het land ging niet in op een Frans verzoek om hem in Frankrijk te laten berechten.

   

  Het proces in Parijs duurt zes dagen. Lamine Diack hangt een straf van tien jaar boven het hoofd. Hij en zijn zoon ontkennen de beschuldigingen.