"Geschillen kunnen de competitiestart blokkeren en dat is niet okay"

  Joseph Allijns.

  20 clubs in 1A en het meervoudig stemrecht in de Pro League afschaffen. Dat is de opmerkelijke vraag van Cercle Brugge aan de vooravond van een nieuwe Algemene Vergadering van de Pro League nu vrijdag. KV Kortrijk-voorzitter Joseph Allijns wil dat er vooral duidelijkheid komt.

  Nu het Belgische voetbal alweer geteisterd wordt door tal van geschillen, procedures en rechtszaken heeft Cercle Brugge-voorzitter Vincent Goemaere enkele punten aan de agenda van de Algemene Vergadering van de Pro League toegevoegd.

   

  Goemaere vreest dat het normale verloop van de competitie 2020-2021 in het gedrang komt zodra de uitspraak valt in bepaalde rechtszaken. Dus maar beter nu een competitie in 1A met 20 clubs, met Waasland-Beveren, Beerschot, OHL, Westerlo en Union erbij.

   

  "Elke club en elke voorzitter mag een of meerdere punten aan de Algemene Vergadering toevoegen", zegt Joseph Allijns, de voorzitter van KV Kortrijk.

   

  "Wat het voorstel zelf betreft: er is een aantal klachten en processen hangende. Ik denk dat meneer Goemaere die geschillen wil vermijden en op een transparante manier aan de competitie 2020-2021 wil beginnen. Op dat vlak kan ik zijn motivering volgen."

   

  "Of we nu per se de beslissing van 15 mei met een format van 16 clubs naar een format met 20 clubs moeten omkeren, is iets anders. Je moet respect kunnen opbrengen voor een beslissing die genomen wordt door de Algemene Vergadering."

   

  "Maar anderzijds kunnen de huidige processen en geschillen misschien wel een invloed hebben op de beslissing die we op 15 mei genomen hebben."

  Ik denk dat Goemaere geschillen wil vermijden en op een transparante manier aan de competitie 2020-2021 wil beginnen. Op dat vlak kan ik zijn motivering volgen.

  Joseph Allijns

  "Geschillen kunnen competitiestart blokkeren"

  Allijns is geen voorstander van een competitie met slechts 16 clubs.


  "Iedereen kent mijn voorkeur. Maar op een bepaald moment wordt er gestemd en beslist. Dan moet je dat aanvaarden. Tenzij je goeie argumenten hebt - en die heeft meneer Goemare nu misschien aangevoerd -  die de Pro League misschien noodzaken om tussenbeide te komen."


  Gaat KVK het voorstel van Cercle steunen? "Daar ga ik nu niet op antwoorden. Misschien is de stemming van vrijdag geheim. Als ik nu onze stem bekendmaak, is mijn stemming niet meer geheim."


  Maar onderling wordt er in de K11 gepraat en wordt een standpunt ingenomen.


  Alijns: "Er wordt veel gebeld met elkaar. Kijk: mijn zorg, als voorzitter van KVK, is op een transparante en serene manier de nieuwe competitie aanvatten. Dat is zeer belangrijk. De geschillen die nu hangen kunnen die start misschien blokkeren en dat is niet okay. Het is aan de Pro League om pro-actief in die materie op te treden."

  "Coherent beleid met solidariteit"

  Wat vindt Allijns van de chaos die welig tiert in ons voetbal? "Een geschil of discussie zal er altijd zijn, maar we moeten dat zoveel mogelijk proberen te vermijden."

   

  "Ik zou graag hebben dat we eindelijk op een transparante manier een coherent beleid kunnen voeren met solidariteit tussen alle teams in 1A en 1B. Als we daarin slagen, kunnen we weer wat krediet winnen."


  "En nogmaals: ik zou graag de competitie op een serene en transparante manier willen beginnen, zonder dat er nog geschillen hangende zijn. Ik denk dat dat een boodschap voor alle leden van de Pro League is."