Zwemsector blijft ijveren voor snellere opening zwembaden: "Is perfect mogelijk"

  Michaël Schouwaerts

  Zwembaden mogen pas vanaf 1 juli weer openen, maar dat vindt de verzamelde zwemsector te laat. In een open brief pleiten ze voor een opening op 15 juni. "Er zijn geen argumenten om het niet te doen", klinkt het stellig.

  Onder meer de verschillende zwem- en triatlonfederaties en uitbaters van zwembaden hebben de voorbije dagen om de tafel gezeten om een plan uit te werken voor een snellere opening van de zwembaden. Michaël Schouwaerts, voorzitter van Triatlon Vlaanderen en bestuurder bij zwembaduitbater SportOase, geeft uitleg aan Sporza.

   

  "Na de laatste Veiligheidsraad zijn we gaan kijken naar de oorzaken waarom de zwembaden niet zouden mogen openen. De conclusie is dat er geen objectieve reden is om de zwembaden niet te openen. Dat wordt ondersteund door de wetenschap, het buitenland en onze eigen expertise", klinkt het.

   

  "Daarom hebben we een constructief plan uitgewerkt om snel weer te kunnen zwemmen. Er zijn geen argumenten om dat niet te doen en de motivatie om het te doen lukken is heel groot."

  Bij een zwemclub kun je heel makkelijk communiceren dat iedereen in zwemkledij naar het zwembad moet komen. Die mensen zijn dat gewoon van bij wedstrijden.

  Michaël Schouwaerts

  "We willen vanaf 15 juni op een gecontroleerde manier weer beginnen. Dat wil zeggen: beperkt in tijd en groep, voor georganiseerde clubs en organisaties die aangesloten zijn bij de federaties en zonder gebruik te maken van de kleedkamers."

   

  "Bij een zwemclub kun je heel makkelijk communiceren dat iedereen in zwemkledij naar het zwembad moet komen. Die mensen zijn dat gewoon van bij wedstrijden."

   

  "Wij zijn ervan overtuigd dat die een goeie aanpak is richting een volledige heropening op 1 juli. Dit is een trapsgewijze en veilige opstart en we hopen hiermee ondersteuning te bieden aan de politiek. Veilig zwemmen is hier perfect mogelijk, net zoals in het buitenland."