Auditeur Mededingingsautoriteit geeft gevolg aan klacht Virton

  Virton beticht de KBVB en de Pro League van duistere zaakjes door hun almacht.

  Net als bij Waasland-Beveren enkele dagen geleden houdt ook de klacht van Virton bij de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) op meerdere punten steek. Dat schrijft 1B-club Virton, die geen proflicentie meer kreeg, op haar website. De klacht gaat over de licentieregels van de Belgische voetbalbond. Het Mededingingscollege behandelt de zaak op 12 juni.

  Excelsior Virton legde zich niet zomaar neer bij de beslissing van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS), dat na de Licentiecommissie ook besliste geen proflicentie toe te kennen voor volgend seizoen.

   

  Virton stapte naar de BMA met het verzoek om het licentiereglement te schorsen. Daarnaast spanden de Luxemburgers ook een rechtszaak aan bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel om de licentieweigering door het BAS te annuleren. Dat kan volgens Virton omdat de concurrentieregels geschonden zijn.

   

  Tot slot diende Virton een schadeclaim in tegen de KBVB om alle investeringen van de club en de opgelopen schade in het licentiedossier te verhalen. De Luxemburgers eisen 10 tot 15 miljoen euro terug.

  Virton vecht heel wat licentiemaatregelen aan

  Van de auditeur van de BMA kreeg Virton alvast goed nieuws. De klacht kreeg op verschillende punten een gunstig advies en wordt voorgelegd aan het Mededingingscollege op vrijdag 12 juni.

   

  "Een uitspraak kan dus voor het einde van de maand verwacht worden", klinkt het. Het auditoraat moet vooraf aan de betrokken partijen haar bevindingen meedelen. Die vormen een analyse van de klacht en gelden als advies voor het Mededingingscollege.

   

  Virton hekelt onder meer de dubbele rol van bondsvoorzitter Mehdi Bayat en de structurele belangenvermenging binnen het Belgische voetbal.

   

  Volgens de advocaten van Virton tasten bovendien de huidige licentievoorwaarden de economische vrijheid van de clubs aan en zijn ze daardoor in strijd met het mededingingsrecht.

   

  De club heeft het over een aantal continuïteitsvoorwaarden, zoals bijvoorbeeld het verbod om een sponsoringcontract in rekening te brengen van een bedrijf dat gelinkt kan worden aan een bestuurslid van een voetbalclub

   

  Verder hekelt Virton dat de licentieregels niet voor alle clubs gelden. Virton verwees naar de betrokkenheid van Wouter Vandenhaute, die ook gelinkt is aan makelaarsbureau Let's Play, bij RSCA. Intussen is Vandenhaute voorzitter van paars-wit. Ook de belangenvermenging van Marc Coucke, die eigenaar is van de tribune van KV Oostende en in die hoedanigheid een deal met een Amerikaanse overnemer bemoeilijkte. Intussen trad Coucke af als voorzitter van RSCA.

  BMA-zaak van Waasland-Beveren op 17 juni

  Op 17 juni behandelt het Mededingingscollege de klacht van Waasland-Beveren. Volgens het auditoraat van de BMA moet de rode lantaarn in 1A onterecht degraderen naar 1B.