Coronaprotocol voor onze profclubs: wekelijks testen en training filmen

  Het ontwerp kan nog opmerkingen krijgen van clubs en de experten.

  Begin augustus wordt er weer competitief gevoetbald in ons land. Om dat zo veilig mogelijk te laten verlopen is er een streng protocol in de maak.

  Alle clubs uit eerste klasse A en B hebben al richtlijnen over veiligheidsmaatregelen gekregen. Ze kunnen daar nog feedback over geven en ook de experten van de GEES moeten zich daar nog over buigen.

   

  De bedoeling is snel (lees: begin volgende week) een definitief en officieel draaiboek klaar te hebben.


  Wat in het voorlopige document al opvalt, is dat er uitgebreid getest zal worden op het coronavirus en dat elke speler al z'n contacten zélf moet bijhouden. De Pro League wil dat de spelers alles tot in de puntjes registreren.

  De maatregelen op een rijtje

  Een voetbalclub zal worden verdeeld in twee categorieën: in groep 1 bevindt zich iedereen die rechtstreeks contact heeft met de spelers, zoals technische en medische staf, materiaalmannen, teammanagers en gezinsleden van de spelers.

   

  Mensen die wel in dezelfde ruimtes komen, maar geen direct contact hebben met de spelers behoren tot groep 2.


  Iedereen uit categorie 1 zou wekelijks (niet dagelijks, wegens te duur) getest moeten worden op het coronavirus. Dat lijkt niet meteen evident voor de partners en de eventuele kinderen van de spelers, maar voor alle duidelijkheid: dit is een voorstel.

   

  Als een speler positief test, moet hij 48 uur in quarantaine. Als de speler al met de groep getraind heeft, moet de hele ploeg 48 uur in quarantaine.

   

  In die eerste groep zou ook iedereen moeten bijhouden met wie hij of zij in contact gekomen is. Spelers zouden zo "contact-tracers" van zichzelf worden. 

   

  Elke collectieve training zal gefilmd moeten worden om bij een positieve test risicocontacten zoals tackles te kunnen nagaan. Als er gemeenschappelijk vervoer is, moet de club twee spelersbussen inzetten om de afstand zoveel mogelijk te waarborgen. Alle inzittenden moeten een mondmasker dragen.

   

  Op het veld zijn vieringen met knuffels, high fives of andere handshakes verboden. Na de training mogen de spelers pas vanaf 1 juli douchen op de club, maar dan moeten ze wel 1,5 meter afstand van elkaar houden.

   

  En ook vanaf 1 juli zijn weer wedstrijden met publiek toegelaten, al wordt dat aantal beperkt tot 200. Dat voetbal de komende maanden geen "simpel spelletje" zal zijn, moge duidelijk zijn.

  Bekijk het verslag in het Journaal: