Pfaff haalt herinneringen op aan EK-finale 1980: "Duitsers hebben afgezien"

  Jean-Marie Pfaff naast zijn legendarische gele keeperstrui van het EK 1980.

  Dit jaar is het exact 40 jaar geleden dat België voor het eerst en voor het laatst de finale van een groot toernooi speelde. Naar aanleiding hiervan zendt Eén zondagmiddag vanaf 14.25u de volledige finale tegen West-Duitsland nog eens uit. Wie zeker zal kijken, is Jean-Marie Pfaff. Sporza zocht de ex-doelman op voor een nostalgische trip.

  Jean-Marie Pfaff glimt nog altijd van trots als hij terugdenkt aan zijn carrière en dan zeker aan het EK 1980. "Dat was mijn eerste grote toernooi en we haalden meteen de finale. Daar ben ik trots op. Met een beetje meeval hadden we zelfs gewonnen."

   

  Nochtans trokken de Rode Duivels grote ogen bij de loting. "Eerst tegen Engeland, waarvan je op voorhand hoopt dat de schade beperkt zal blijven. Daarna tegen Spanje en dan al meteen de halve finales tegen Italië. In Italië. En dan in de finale tegen Duitsland (West-Duitsland toen nog). Dat waren de beste 4 landen ter wereld op een rij."

   

  "Wie had kunnen denken dat we daar de finale zouden halen? Daar zouden ze nu meteen voor tekenen. Maar we waren in het toernooi gegroeid. Wij waren een ploeg met een kop op en geloofden in onszelf. Die Duitsers hebben afgezien tegen ons."

   

  De Rode Duivels maakten in de 75e minuut gelijk, dankzij een penalty van René Vandereycken. "De bedoeling was om de verlengingen te halen. We probeerden hier en daar wat tijd te winnen. Maar het is niet gelukt."

   

  Bij de 2-1 van Hrubesch, in de 88e minuut, ging Pfaff zelf niet helemaal vrijuit. "We wisten nochtans dat ze bij corners altijd naar de 1e paal gingen. Dat is een foute inschatting geweest van mij."

   

  "Dat was om dood te vallen, of je nu verliest door jouw fout of niet. Maar je verliest niet alleen, wel samen. Mocht ik het mogen overdoen, dan zou ik het natuurlijk anders doen. Maar het is nu zo. Als keeper moet je altijd vooruit kijken. Als je achterom kijkt, is het goal."

  Die 2-1 was een foute inschatting van mij. Dat was om dood te vallen. Maar een keeper mag nooit achterom kijken.

  Jean-Marie Pfaff

  De Belgische basiself tegen West-Duitsland. Herken jij ze allemaal?

  "1980 was de basis voor een goeie generatie"

  Het EK van 1980 was de start van een gouden decennium voor de Rode Duivels, die van 1980 tot 1990 enkel het EK van 1988 misten. "In 1980 is de basis gelegd voor een goeie generatie. De andere landen zijn bang van ons geworden."

   

  De kracht van die generatie was volgens Pfaff de samenhorigheid. "Iedereen nam op zijn positie zijn verantwoordelijkheid. We lieten ons niet doen, dat heeft België gemaakt."

   

  Het is niet toevallig ook die werkethiek die Pfaff vanuit de woonwagen naar het grote Bayern München heeft gebracht. "Altijd volhouden, altijd voortdoen. Tegen de kritiek in, die soms ook terecht was. Maar dat heeft me sterk gemaakt."

   

  "Ik ben trots op wat ik allemaal bereikt heb", zegt Pfaff, terwijl hij de uitrustingen van 40 jaar geleden streelt. "Zeker als je vroeger niet veel gehad hebt."

   

  "Ik ga zeker kijken naar de heruitzending van de finale. Met mijn kleinkinderen. Die stellen dan vragen en dat vind ik prachtig. Of ze trekken eens een van mijn truien van toen aan. Dat ontroert mij."

  De Rode Duivels werden na het EK ontvangen door koning Boudewijn.

  "Onze ploeg was beter dan die van nu qua inzet"

  De Rode Duivels van nu hadden de generatie van 1980 exact 40 jaar later kunnen overtreffen door wél Europees kampioen te worden. Dat plan wordt nu minstens een jaar opgeborgen.

   

  "Je kunt die generaties niet vergelijken. Nu liggen ze alleen op hun kamer, wij lagen samen met zijn drieën. Om de prijs te drukken. En als je een truitje weggaf, moest je dat zelf betalen." 

   

  "Ik denk dat de ploeg van toen qua inzet wel beter was dan die van nu. Maar toen kwamen maar 25-30 voetballers in aanmerking om naar zo'n toernooi te gaan. Nu is er eentje geblesseerd en je merkt het verschil niet met zijn vervanger. Er zijn wel 60 spelers van dat niveau."

   

  "Wij hadden ook een grote naam, maar we hebben weinig geld verdiend", zegt Pfaff, die ten tijde van het EK 1980 nog een andere job naast het voetbal had. Na dat EK schoot zijn ster als een komeet de lucht in.

   

  "Als ik terugdenk aan die ontvangst in Brussel, dan krijg ik daar nog altijd kippenvel van. Voetbal was toen echt een volkssport. Dat is nu toch wat verdwenen."

  (Her)bekijk de EK-finale deze middag

  Kijk vanmiddag vanaf 14.25u naar de EK-finale van 1980 tegen West-Duitsland. Met unieke, opgepoetste beelden en het onvergetelijke commentaar van Rik De Saedeleer. Op Eén of op Sporza.be.

  Jean-Marie Pfaff in Het Journaal van 6 juni: