23 (ex-)Rode Duivels en 14 Red Flames volgen trainerscursus

  Lukaku en De Bruyne zijn twee van de studenten.

  De Rode Duivels van nu (en een recent verleden) denken al aan hun toekomst na het profbestaan, net als hun collega's bij de Red Flames. Ze hebben zich ingeschreven voor een specifieke UEFA B- en A-trainerscursus voor internationals.

  De Rode Duivels die in aanmerking komen voor de opleiding zijn spelers met minstens 50 selecties, of spelers die behoorden tot de selectie op weg naar of op het WK 2018. Ook internationals die deel uitmaakten van deze generatie en minstens 20 selecties hebben verzameld, horen daarbij.

   

  De 23 (ex-)Rode Duivels die zich voor de cursus hebben ingeschreven zijn Dedryck Boyata, Koen Casteels, Nacer Chadli, Laurent Ciman, Kevin De Bruyne, Steven Defour, Guillaume Gillet, Christian Kabasele, Nicolas Lombaerts, Romelu Lukaku, Dries Mertens, Thomas Meunier, Simon Mignolet, Divock Origi, Sébastien Pocognoli, Dennis Praet, Matz Sels, Timmy Simons, Leandro Trossard, Youri Tielemans, Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen en Axel Witsel.

  "Een unieke gelegenheid", zegt bondscoach Martinez

  De cursus loopt over twee tot drie seizoenen en wordt gegeven tijdens de stages van de nationale ploeg in Tubeke. Hierna kunnen de spelers bij de jeugdelftallen in hun club de opgedane kennis in de praktijk omzetten. Wegens de coronacrisis verlopen momenteel heel wat sessies echter online.

   

  Doel van de KBVB is om de internationals klaar te stomen voor het leven na hun spelerscarrière. "Voor onze Rode Duivels is dit een unieke gelegenheid om nu reeds te beginnen denken als coach", legt bondscoach en technisch directeur Roberto Martinez uit.

   

  "Op deze manier kunnen ze zichzelf ontdekken als coach en later met een Belgische opleiding naar België als coach terugkeren."

   

  Kris Van Der Haegen, hoofd trainersopleidingen, geeft meer uitleg over de inhoud van de cursus. "UEFA B staat voor 'basic' en A voor 'advanced'. Van de B-cursus is 80 tot 85 procent gericht op jeugdvoetbal en de opleidingsvisie van de KBVB. De A-cursus richt zich op trainingen voor seniors tot en met eerste amateur."

   

  "De start was gepland voor het vertrek van de Duivels naar Qatar voor de stage in maart, maar de actualiteit heeft er anders over beslist. De spelers kregen eerst enkele pre-course sessies zodat ze wisten waar ze aan toe waren. We verwachten van elke cursist dan ook honderd procent toewijding."

  Op deze manier kunnen ze zichzelf ontdekken als coach en later met een Belgische opleiding naar België als coach terugkeren.

  Roberto Martinez

  Ook de Flames volgen cursus: "De honger is groot"

  Momenteel volgen ook 14 (ex-)Red Flames een trainerscurus, die een jaar in beslag neemt. Deelneemsters moeten minstens 25 selecties voor België tellen.

   

  "Anderhalf jaar geleden zijn we in het vrouwenvoetbal gestart met een beleid dat meer vrouwelijke coaches moet genereren", zegt bondscoach Ives Serneels.

   

  "Deze groep denkt ook al anderhalf jaar in deze richting mee. De honger is groot. Wat zou moeten resulteren in meer vrouwelijke coaches bij onze clubs. En dat is een mooi vooruitzicht."

   

  Julie Biesmans, Janice Cayman, Maud Coutereels, Tine De Caigny, Audrey Demoustier, Nicky Evrard, Diede Lemey, Sophie Mannaert, Davina Philtjens, Lenie Onzia, Britt Van Hamel, Ella Van Kerkhoven, Tessa Wullaert en Aline Zeler volgen de opleiding. Heleen Jaques beschikt al over een A-diploma. Zij volgt de sessies mee als bijscholing.