Naesen: "Renners zijn niet noodzakelijk getraind om met geld om te gaan"

  "Het is straf hoe zwak wij in onze schoenen staan."

  Uit de enquête die Sporza gisteren publiceerde over de impact van de coronacrisis op profrenners blijkt dat de Belgische profs financieel serieus delen in de malaise. Oliver Naesen getuigt hoe de renners gevangen zitten in het systeem.

  Uit een rondvraag die Sporza deed, komt naar voren dat 60% van de Belgische profrenners financieel moet inboeten door de coronacrisis. Er zijn renners die ontsnappen, maar een groot deel van wie financiële schade liep, moet het met 20 tot 40% minder doen.

   

  Oliver Naesen behield zijn basisloon bij AG2R, maar ziet bonussen (zoals zijn 13e maand) verdampen. "Niemand wordt rijker in een crisis, maar ik vind het ergens toch wel straf hoe zwak wij in onze schoenen staan over een overeengekomen contract. Dat weegt toch wel door. Iedereen heeft afbetalingen", zegt Naesen.

   

  "Er wordt in reacties op artikels vaak gezegd dat je geen compassie moet hebben met ons, de wielrenners, omdat we meer verdienen dan een gewone werkmens. Maar dat is niet voor ons allemaal zo. Ik denk aan veel collega’s die meer moeten afbetalen dan ze verdienen. En iedereen past zijn levensstijl aan aan zijn inkomen."

   

  "Wielrenners zijn ook niet getraind om noodzakelijk goed met geld om te gaan. Het verbaast me niet dat veel renners toch schrikken als er ineens niets meer binnenkomt. Het is superbelangrijk om elke euro twee keer om te draaien voor je hem uitgeeft. Het is voor iedereen een waardevolle les voor de toekomst."

  Het is superbelangrijk om elke euro twee keer om te draaien voor je hem uitgeeft. Dat is voor iedereen een waardevolle les voor de toekomst.

  Hoofd op het kapblok als je weigert

  Wielrenners zitten financieel gevangen in de huidige situatie. Velen begrijpen dat ze iets moeten doen om hun team te helpen overleven, maar ze hebben zelf weinig of geen vat op hoe ver ze daar in gaan. Voor sommigen voelt het als een mes dat op de keel wordt gezet.

   

  "In de bedrijfswereld kan je jezelf niet voorstellen dat je loon verdwijnt of gehalveerd wordt terwijl je je job uitvoert. Wij zijn niet technisch werkloos, he", zegt Oliver Naesen. "In sommige ploegen wordt gezegd: "We betalen 30% minder: oké of niet?" Eigenlijk niet, maar hebben we een keuze?"

   

  "We staan zwak. We hebben geen vakbond die voor ons opkomt. Ik mag zelf niet klagen, maar er zijn collega’s met minder chance. Een oudere renner in zijn laatste jaar van zijn carrière kan ook makkelijker weigeren."

   

  "Als dat niet zo is en je zet als renner het mes op de keel van je ploegmanager, dan ben je de eerste die op het kapblok moet als de plaatsen herverdeeld worden. Dan maakt het weinig uit of je een goede coureur bent of niet."

  Tour-winnaar is bekender in de VS dan winnaar Parijs-Roubaix

  Als het over geld gaat in het wielrennen is de Ronde van Frankrijk nooit veraf. Dat weet elke renner ook.

   

  "Ik weet nog toen ik voor Orica-GreenEdge reed dat de Tour 80% betekende van de hele commerciële return in een jaar", vertelt Jens Keukeleire. "Dan heb je 10% voor de Giro en Parijs-Roubaix en 10% voor de andere 250 koersdagen."

   

  "Dan is het snel uitgerekend. Bij Belgische ploegen ligt de verhouding anders met het voorjaar, maar ik zou niet schrikken dat het nog meer dan de helft is voor de Tour. Dat maakt heel duidelijk waarom bijna alles moet vallen voor de Tour.”

   

  Oliver Naesen beaamt: "Er is geen enkele koers die in de buurt komt van de kijkcijfers van de Tour. In de Ronde van Californië stelden ze iemand voor die Parijs-Roubaix gewonnen had, die was redelijk onbekend bij het publiek. Een ritwinnaar in de Tour was precies een superster. Dat toont aan dat de Tour internationaal veel belangrijker is dan al de rest samen."