Nederlands voetbal rekent op steun van overheid: "Maximaal 140 miljoen euro"

  Het betaald voetbal in Nederland heeft maximaal 140 miljoen euro van de overheid nodig om de coronacrisis te overleven. Dat vertelde directeur Eric Gudde van de Nederlandse voetbalbond KNVB nadat hij vrijdagmiddag het reddingsplan voor het profvoetbal met sportminister Martin van Rijn had besproken.

  "Maar dan heb je over het allerslechtste scenario", lichtte Gudde toe. "Dan heb je het over een scenario dat we een heel seizoen zonder publiek spelen."

   

  "Dat bedrag wordt al snel minder als we eerder met fans kunnen spelen. En dat moet ook zo snel mogelijk."

   

  "We wachten niet alleen op een vaccin. We onderzoeken meer mogelijkheden. Stadions kan je misschien 'coronaproof' maken. Mondkapjes en temperatuurmetingen kunnen helpen. In het openbaar vervoer en bij kappers zijn ze ook flexibel. We willen ook door."

   

  Gudde schatte twee maanden geleden dat het profvoetbal maximaal 300 tot 400 miljoen euro zou mislopen vanwege de coronacrisis.

   

  "Dat was een realistisch bedrag", zegt hij. "Want dat bedrag van 140 miljoen euro valt relatief laag uit omdat we als bedrijfstak 200 miljoen euro zelf ophoesten."

   

  Clubs uit de Eredivisie en eerste divisie snijden de komende periode flink in de kosten. Voetballers en directieleden brengen forse loonoffers van maximaal 20 procent. Ook is er inmiddels een solidariteitsfonds opgericht, waarin Ajax, AZ, Feyenoord, PSV, de KNVB, sponsor ING en de spelers en speelsters van Oranje vele miljoenen storten. De deelnemers aan de Champions League en Europa League staan komend seizoen een deel van hun premies af.

   

  Het betaald voetbal hoopt ook na september nog gebruik te maken van de NOW, (de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid), een speciale loonmaatregel van de overheid voor bedrijven die door de coronacrisis minimaal twintig procent van hun omzet verliezen.

   

  "Als dat lukt, dan valt het bedrag van 140 miljoen euro zeker lager uit", aldus Gudde, die verder hoopt dat de clubs al in juli weer oefenduels kunnen spelen.   "De bedoeling is dat we ergens in juni weer 11 tegen 11 mogen trainen", zei de directeur van de KNVB.

   

  "Dan hopen we in juli weer op oefenduels. We kunnen eigenlijk ook niet tot 1 september wachten, want ik heb begrepen dat de UEFA denkt dat er eind augustus al duels in de voorronden van de Champions League en Europa League worden gespeeld. De Eredivisie en eerste divisie zouden dan in september weer moeten beginnen."