Ga naar de inhoud

Kim Gevaert: "Pas in Amerika werd ik me bewust dat ze ons als gemengd koppel zien"

 vr 5 juni 2020 15:36
Kim Gevaert en Djeke Mambo
Kim Gevaert is getrouwd met de voormalige atleet Djeke Mambo. Samen hebben ze 4 kinderen.

Naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd woedt over de hele wereld een strijd tegen racisme. "In de Verenigde Staten krijg je veel meer blikken dan in ons land", vertelt Kim Gevaert. "Het raakt je", reageert de Belgische toploper Isaac Kimeli.

Kim Gevaert is getrouwd met Djeke Mambo, een voormalige hordeloper en hink-stap-springer met roots in Congo. 

 

"Mijn man heeft een tijd in Los Angeles gestudeerd. Daar werd ik me pas bewust dat ze ons ook als een gemengd koppel zien. In de Verenigde Staten leven de gemeenschappen eerder gescheiden van mekaar", getuigt de ex-sprintkampioene. "Je krijgt er veel meer blikken dan in ons land."

 

"De arrestatie van George Floyd heeft me ook erg geshockeerd. Het geeft wel hoop dat er in de protestmarsen een gemengd publiek loopt. Iedereen praat er nu over en dat vind ik erg belangrijk."

 

"Voor mij spelen kleur of geloof geen rol. Ik kijk naar de mens", gaat Gevaert voort.

 

Samen met Mambo heeft ze 4 kinderen. "Ik probeer ze het gevoel te geven dat ze niet anders zijn. Want vroeg of laat zullen ze wel een keer lelijke opmerkingen krijgen. Het is al gebeurd, maar dat gaat het ene oor in, het andere oor uit."


"Ik maak me er niet meteen zorgen over, enkel als ik de uitslagen van de verkiezingen zie, vrees ik soms dat we niet vooruit, maar achteruit gaan."

Vroeg of laat zullen mijn kinderen een keer lelijke opmerkingen krijgen. Het is al gebeurd, maar dat gaat het ene oor in, het andere oor uit.

Kim Gevaert
Kim Gevaert
Kim Gevaert en haar kinderen.

Kimeli: "Stop ermee, je breekt iemands hart"

Isaac Kimeli, vorig jaar nog finalist op de 5.000 meter op het WK atletiek, leeft sinds 2009 in België. "Mijn moeder woonde hier al langer. Daarom ben ik naar hier verhuisd, om bij mijn mama te zijn", vertelt de 26-jarige Belgische atleet.

 

Ook hij kreeg in ons land met racisme te maken. "Op straat heb ik wel eens te horen gekregen dat ik terug naar mijn land moet. Ik probeer daar niet op te reageren, al is dat niet makkelijk. Of ik probeer op een rustige manier in dialoog te gaan, want het raakt me wel. Vooral vroeger op school deed dat veel pijn."


"Het is de laatste jaren niet erger geworden, maar racisme voel ik nog altijd wel, vooral in de steden. Stop daarmee, want je breekt iemands hart."

Het is de laatste jaren niet erger geworden, maar racisme voel ik nog altijd wel. Vooral in de steden.

Isaac Kimeli

"Hopelijk verandert er nu wat"

"Ik ben niet boos, eerder triestig. We leven in 2020. Aanvaard mekaar, waar je ook vandaan komt", vindt Isaac Kimeli.

 

"Eender welke kleur, we hoeven niet allemaal vrienden te zijn, maar mekaar respecteren moeten we wel doen. We zijn allemaal mensen."

 

"Wat in de Verenigde Staten gebeurd is, vind ik onaanvaardbaar. Hopelijk verandert er nu het een en ander, al zal dat niet eenvoudig zijn met de huidige president", denkt de loper.

 

"Mij hebben ze nooit aan het twijfelen gekregen, ik blijf gewoon mezelf. En als ze me uitschelden op het straat, reageer ik zo weinig mogelijk. Ik ga zeker niet vechten, want dan breek ik misschien mijn arm."

 

"Lach gewoon wat meer naar mekaar, zoals in Afrika", besluit Kimeli.

Isaac Kimeli
Het advies van Isaac Kimeli: "Lach wat meer naar mekaar."

Bekijk het interview met Kim Gevaert:

Bekijk het interview met Isaac Kimeli: