"Ik dacht dat we sowieso zouden verliezen, maar als je nu kijkt... Potverdorie!"

  Gert Verheyen in de clash met Brazilië.

  Verdienstelijk en pijnlijk tegelijk: Sporza Retro haalde Brazilië - België (2-0) van het WK in 2002 nog eens naar boven. Peter Vandenbempt en Gert Verheyen, die na die bewuste wedstrijd stopte als international, keken mee. 

  Smul mee van Brazilië-België op het WK van 2002:

  "Het kan goed zijn dat de ogen van de bondscoach even dicht waren"

  Dat Brazilië-België een controversiële wedstrijd werd, weet zowat elke Belgische voetballiefhebber. Maar ook voor de bewuste confrontatie met de Brazilianen was de sfeer al gespannen.

   

  "De sfeer was helemaal niet goed, want bondscoach Robert Waseige had bij de reis naar Japan en Zuid-Korea aangekondigd dat hij de nationale ploeg zou verlaten voor Standard. De sfeer was redelijk verziekt", herinnert commentator Peter Vandenbempt zich nog.

   

  Heisa op een groot toernooi, het is vaste kost. "Ik heb het nooit anders geweten", vult Gert Verheyen aan. "Je hebt ook dagelijks perscontacten en dat is voor mij te veel. Er is niet elke dag nieuws."

   

  Over de bondscoach werd ook een verhaal de wereld ingestuurd dat hij tijdens een tactische besprekking in slaap zou zijn gevallen. "Het kan goed zijn dat zijn ogen even dicht geweest zijn", gniffelt Gert Verheyen.

   

  "Maar nu is zo'n tactische bespreking kort en bondig met geknipte fases. Vroeger keek je bij manier van spreken anderhalf uur naar een match. Dat is gewoon saai. De trainer heeft die match dan ook al gezien. Of zijn ogen dan even dichtvallen, speelt geen rol."

  Waseige en Verheyen.

  "Een "wat als"-wedstrijd"

  Een nachtmerrie of niet, Gert Verheyen koos toch bewust voor de clash met Brazilië uit 2002. "Brazilië spreekt tot de verbeelding en het was een goeie match van de Belgen. Het was ook een "wat als"-wedstrijd."

   

  "We zullen nooit weten wat er gebeurd zou zijn mocht die goal van Marc Wilmots goedgekeurd zijn."

   

  "Ik had op het veld altijd het gevoel dat we sowieso zouden verliezen, maar als ik de beelden achteraf terugzag - na het WK en nu - dan had ik daar een ander idee over. We hadden, potverdorie, misschien wel kunnen winnen."

  Vandenbempt: "Prendergast floot wel meteen"

  De Belgische voetbaldieren schreeuwen al 18 jaar moord en brand over de beslissing van Peter Prendergast. De Belgische spelers bleven destijds erg rustig.

   

  "Je beseft dat dat in een internationale match geen zin heeft. Maar met die kopbal van Wilmots is helemaal niets mis, daar mag je nog 10 keer naar kijken. Zijn arm gaat misschien een seconde op de schouder van de verdediger, maar het is belachelijk."

   

  Peter Vandenbempt: "Prendergast floot wel meteen, nog voor de bal over de lijn ging. Ik heb daar later met Belgische refs over gesproken. Zij zeiden: je kan die goal afkeuren, maar aan de overkant zou hij dat nooit gedaan hebben."

  De laatste match van Verheyen: "Je speelt niet om mee te hobbelen"

  Voor Gert Verheyen was het duel met Brazilië meteen ook de laatste interland uit zijn carrière. "Dat was vooraf al beslist."

   

  "Je voelde dat op dat niveau gewoon meedoen het hoogst haalbare was. Je had niet meer het gevoel dat je nog iets kon forceren."

   

  "Je kunt meehobbelen, maar daar speel je niet voor", besloot Verheyen, die het ook nog had over zijn "trauma" na zijn rode kaart op het WK van 1998 tegen Mexico. "Daar ben ik een paar maanden slecht van geweest."

  Over de goeie start van de Belgen: "De eerste minuut was bepalend"

  "Tactisch plan van Waseige? Niet overdrijven"