Ga naar de inhoud

Onderzoek legt dopingdoofpot en corruptie in gewichtheffen bloot

Tamas Ajan

Een onderzoek naar de frauduleuze praktijken binnen de Internationale gewichtheffederatie heeft een beerput opengelegd: doofpotoperaties voor dopinggebruik, omkoping en corruptie waren jarenlang schering en inslag.

Richard McLaren stond aan het hoofd van het WADA-onderzoek naar de dopingpraktijken in Rusland en heeft dus al wat gezien, maar toch is hij geschrokken van wat hij bij de Internationale Gewichtheffederatie heeft ontdekt.

 

Volgens McLaren regeerde IWF-voorzitter Tamas Ajan als een dictator die de financiën verborgen hield voor zijn medewerkers. Dopingboetes van nationale federaties verdwenen als cash in de zak van Ajan. Tijdens een trip naar Thailand verdiende de Hongaar meer dan 400.000 euro.

 

"Door geheime bankrekeningen te gebruiken hield hij zijn financiële gesjoemel verborgen voor iedereen. Het parket zal wellicht ook geïnteresseerd zijn in de informatie die ik gevonden heb", zegt McLaren. "Tot 10 miljoen euro is onvindbaar."

 

Tegen betaling hielp Ajan om positieve dopingtesten geheim te houden. McLaren vond bewijs dat zeker 40 sporters de dans waren ontsprongen. Die zouden later medailles winnen op EK's, WK's en Olympische Spelen. McLaren speelt die informatie door aan het WADA.

 

Het WADA wil graag aan de slag met het rapport van McLaren. "Wanneer het WADA het rapport en het bewijsmateriaal bestudeerd heeft, dan zullen we onze volgende stappen bekendmaken", klinkt het in een verklaring.

"Voor elk congres werd enorm veel cash geld afgehaald"

Naast de enorme doofpot voor de dopinggevallen had Ajan nog een lucratief handeltje opgezet voor zijn aanhangers binnen de federatie. Op die manier verzekerde hij zijn positie aan de top van de piramide.

 

"Voor elke federaal congres werd enorm veel cash geld afgehaald. Officials werden omgekocht en moesten een foto nemen van hun stembiljet om het smeergeld te ontvangen."

 

De 81-jarige Ajan moest in april van dit jaar aftreden. Hij was 20 jaar lang de IWF-voorzitter geweest.

De bal ging aan het rollen na een ARD-documentaire