Fien Lammertyn doet Everesting op de Kluisberg: "Veganisten zijn niet te zwak"

  Fien Lammertyn tijdens haar onderneming.

  De virtuele Everesting Challenge had ze midden april al tot een goed einde gebracht, maar nu heeft Fien Lammertyn ook haar klimmersbenen in de buitenlucht aangesproken. Op en rond de Kluisberg klokte ze na 22 uur op 10.115 hoogtemeters. 

  De Everesting-uitdaging is intussen al goed ingeburgerd. Op je fiets probeer je 8.848 hoogtemeters te bereiken, precies de hoogte van de Mount Everest. Fien Lammertyn had in april al zo'n folietje op de rollen gedaan, gisteren was de Kluisberg haar speeltuin.

   

  "Ik was benieuwd in hoeverre de uitdaging op de rollen gelijkaardig was aan die in de buitenlucht, maar het is appelen met peren vergelijken. Het is heel lastig, maar anders", legt Lammertyn aan Sporza uit.

   

  "Alpe d'Huez was het initiële plan, maar praktisch gezien was dat vervelend. En aangezien ik op de Kluisberg woon, dacht ik: waarom zou je het verder zoeken?"

   

  "Je kiest dan een segment uit en dat deel moet je voortdurend op en af rijden. Je moet ook altijd dezelfde route naar beneden nemen, maar het laatste stukje van de Kluisberg is eenrichtingsverkeer. Dat mag reglementair niet, maar dan is het toegestaan om een klein lusje te nemen tot je weer op je initiële klimroute komt."

   

  En wat is de conclusie na het experiment? "Ik was heel wat trager dan op de rollen, 22 uur in plaats van 16 uur. Het gemiddeld stijgingspercentage van de Kluisberg ligt lager dan de virtuele col, waardoor het veel langer duurt voor je die hoogtemeters hebt."

  "Mijn lichaam ging in slaapmodus"

  Fien Lammertyn hield het na 22 uur voor bekeken, al was haar benzinetank eigenlijk nog niet leeg. "Het was al 2 uur 's nachts en het slaaptekort werd steeds zwaarder. De afdaling was ook erg donker in het stuk bos."

   

  "In de ochtenduren was er een hert voor mijn fiets gesprongen. Toen was ik nog alert, maar na 22 uur op de fiets iets minder. Mentaal kon ik blijven doorrijden, maar mijn lichaam ging in slaapmodus. Het was te gevaarlijk geworden."

   

  De poging van Lammertyn is intussen al gehomologeerd door de organisatie die de uitdaging controleert. Lammertyn is niet aan haar proefstuk toe, maar wat wil ze eigenlijk bewijzen?

   

  "Ik heb een doel nodig en dit kun je makkelijk voor jezelf organiseren. Ik heb ook een beetje een missie: ik wil bewijzen dat veganisten niet hoeven onder te doen voor vleeseters. Ik probeer te ontkrachten dat we te zwak zijn", besluit Lammertyn, die in de iets verdere toekomst al lonkt naar Paris-Brest-Paris als volgende doelwit. 

  Ik heb ook een beetje een missie: ik wil bewijzen dat veganisten niet hoeven onder te doen voor vleeseters.

  Fien Lammertyn