Jonge tennisster komt op voor zwarte gemeenschap en krijgt steun van Kim Clijsters

  In de Verenigde Staten blijven sporters protesteren na de dood van George Floyd. De jonge tennisster Coco Gauff (16) houdt een speech en geniet het respect van Kim Clijsters, basketbalster Stephen Curry loopt mee in een demonstratie.

  "Voor mijn kinderen en mijn kleinkinderen"

  Coco Gauff, de rijzende ster in het vrouwentennis, heeft haar stem laten horen in haar woonplaats Delray Beach in Florida.

   

  "Ik sta hier net zoals mijn oma 50 jaar geleden", begon de tiener met veel overtuiging. "Eerst en vooral moeten we van mekaar houden. Daarnaast moeten we de dialoog aangaan. De hele week al leg ik mijn niet-zwarte vrienden uit hoe ze kunnen helpen."


  "Daarom vraag ik ook om voor de toekomst van iedereen te stemmen. Ikzelf heb daar de leeftijd nog niet voor. Gebruik je stem, want als je stil blijft, kies je de kant van de onderdrukker."


  "Ik hoor vaak: "Dit is mijn probleem niet." Maar als je zwarte vrienden hebt of naar zwarte muziek luistert, is dat wel het geval."


  "Ik vind het jammer dat er opnieuw iemand moet sterven. Dat bezorgt me veel verdriet. Daarom vecht ik voor de toekomst van mijn kinderen. En voor die van mijn kleinkinderen."

  Coco Gauff krijgt de volle steun van Kim Clijsters. "Dank je om het meisje te zijn waar mijn dochter naar zal opkijken", reageert ze.

   

  "Ik beloof je dat we onze kinderen juist zullen opvoeden zodat ze het kunnen doorgeven. Het begint allemaal in je eigen huis."

  Vreedzame mars met NBA-sterren

  NBA-sterren Stephen Curry, Klay Thompson en andere spelers van de Golden State Warriors hebben in Oakland (Californië) deelgenomen aan een vreedzame mars tegen racistisch geweld. 

   

  Curry, Thompson, Kevon Looney en Damion Lee liepen mee in de betoging ter ere van George Floyd, de zwarte man die op 25 mei in Minneapolis bij een arrestatie door een blanke politieman om het leven kwam.

  Al meer dan een week zijn er betogingen in de VS, die soms gepaard gaan met plunderingen. Verschillende persoonlijkheden uit de basketwereld, zoals LeBron James, Michael Jordan en Magic Johnson uitten al hun verontwaardiging over de dood van George Floyd.