Vanaf 1 juli licht op groen voor alle sporten en mét (beperkt) publiek

  Kinderen tot 12 jaar mogen vanaf maandag weer met contact trainen.

  Fitnesscentra mogen maandag opnieuw open.

  0 / 0

  De Nationale Veiligheidsraad heeft vandaag ook de sportliefhebbers weer nieuw perspectief gegeven. Vanaf maandag 8 juni mag alles weer behalve wat specifiek wordt verboden. Zo gaan de fitnesscentra weer open, maar de zwembaden blijven nog dicht. Contactsporten blijven beperkt tot contactloze training. Vanaf 1 juli zijn alle sporten weer toegelaten en ook publiek is welkom.

  "Vanaf 8 juni kunnen sportactiviteiten hervatten, zonder onderscheid tussen amateur- en profsporten", zo begon premier Sophie Wilmès (MR) haar hoofdstuk over sport. "Trainingen en wedstrijden mogen, indoor en outdoor. Ook fitnesszalen kunnen weer open."

   

  Maar die nieuwe regels gelden niet voor contactsporten zoals judo, basketbal, voetbal, etc. "Die moeten contactloos blijven trainen." 

   

  Ook voor zwemmers kwam er nog geen goed nieuws. De zwembaden blijven dichtDe andere regels blijven van toepassing. Je mag sporten in groepen van 20 met een trainer of animator. Kleedkamers en douches blijven gesloten. 

   

  Op 1 juli begint er dan een nieuwe fase. Dan is alles opnieuw toegelaten. Dan gaan ook de zwembaden opnieuw open. "Er blijven natuurlijk maatregelen van toepassing." Het aantal mensen dat samen mag sporten breidt uit van 20 naar 50.

   

  Vanaf dan mag er ook publiek aanwezig zijn. Wel alleen zittend. En er is een maximumcapaciteit: 200 toeschouwers. Massa-evenementen blijven verboden.

  Op al deze regels is er een uitzondering voor kinderen tot 12 jaar. Zij moeten vanaf maandag 8 juni niet meer anderhalvemeteren en dus mogen ze vanaf dan ook opnieuw trainen met contact. Kinderen kunnen dus weer naar het voetbal, basketbal, judo, etc.

  Weyts: "Blij dat er voorrang gegeven wordt aan de allerjongsten"

  "We zijn blij dat de Veiligheidsraad in grote mate het advies dat in samenspraak met de sector en de andere deelstaten opgesteld werd, gevolgd heeft", zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. "Steeds meer sporters krijgen uitzicht op opnieuw veel mooie sportmomenten."

   

  "We zien vooral  dat er, zoals wij hadden gevraagd, voorrang gegeven wordt aan de allerjongsten. De kinderen tot 12 jaar mogen vanaf volgende maandag opnieuw elke sport beoefenen. De stem van de kinderen klonk niet altijd even luid in de voorbije periode en dat wordt nu een beetje rechtgezet."

   

  "Ik had wel graag gehad dat de heropstart mogelijk was geweest voor nog meer sportactiviteiten, zoals de zwembaden, maar ik heb begrip voor de moeilijke veiligheidskeuzes die gemaakt moesten worden."