Bekritiseerde NFL-topper komt tot inkeer: "Mijn hart breekt na gesprekken met jullie"

  Drew Brees werd in 2010 na de titel met New Orleans op het Witte Huis ontvangen door president Obama

  Drew Brees, de gevierde quarterback van de New Orleans Saints, heeft zich de ergernis van heel wat Amerikaanse sporters op de hals gehaald met enkele uitspraken in een interview. Brees legde uit waarom hij het niet eens is met ex-collega Colin Kaepernick, die knielde tijdens het Amerikaanse volkslied. Maar die uitleg viel niet in goeie aarde. Een dag later volgden excuses.

  De 41-jarige Drew Brees is een man van vele oorlogen op het football-veld en wordt beschouwd als een van de beste quarterbacks in de NFL-geschiedenis. Zijn 2 grootvaders vochten échte oorlogen uit en dat is juist waarom hij het niet eens is met Colin Kaepernick.

   

  Kaepernick, net als Brees een quarterback maar nu al een tijdje zonder club, knielt sinds 2016 neer bij het Amerikaanse volkslied uit protest tegen de onderdrukking van de zwarten. Met de recente gebeurtenissen in de VS wordt er weer meer navolging verwacht.

   

  "Ik kan het nooit eens zijn met iemand die de Amerikaanse vlag of ons land geen respect betoont", zegt Brees in een interview met Yahoo. "Is alles in orde met ons land? Zeker niet. We hebben nog een lange weg te gaan. Maar door de vlag te respecteren, met je hand op je hart, geef je een teken van eenheid."

  Bijtende reacties van LeBron James en Brees' ploegmaats

  NBA-ster LeBron James was een van de eersten die Brees op de korrel nam voor zijn uitspraken. "Je begrijpt écht niet waarom "Kap" knielde? Dat heeft helemaal niets te maken met een gebrek aan respect voor de vlag of onze soldaten."

   

  Nog straffer is dat Brees ook de wind van voren kreeg van zijn eigen ploegmaats. "Hij weet niet beter", tweette wide receiver Michael Thomas. En daarna ook nog: "Het kan ons niet schelen of jij of iemand anders het daar niet mee eens bent, wat vind je daarvan?"

   

  Thomas werd hierin bijgestaan door tal van andere NFL-spelers én zijn ploegmaat Emmanuel Sanders, pas nieuw bij de Saints, die hoofdschuddend "dommerik" tweette.

  "Ik sloeg de bal compleet mis"

  Een dag later trok Drew Brees dan toch het boetekleed aan. Hij bood zijn verontschuldigingen aan bij vrienden, ploegmaats, de stad New Orleans, de NFL en de zwarte gemeenschap.

   

  "Na gesprekken met sommigen breekt mijn hart nu ik besef welke pijn ik heb veroorzaakt."

   

  "In een poging om over respect en eenheid rond de Amerikaanse vlag te praten, heb ik ongevoelige commentaren gedeeld en sloeg ik de bal compleet mis over de problemen die ons land teisteren. Er was een volledig gebrek aan medeleven en empathie."