• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Sociale media kleuren zwart uit solidariteit met zwarte gemeenschap: #BlackOutTuesday

  " "

  Dinsdag 2 juni werd door 2 zwarte vrouwen die in de VS-muziekindustrie werken uitgeroepen tot dag om de show te stoppen en aandacht te besteden aan verandering voor de zwarte gemeenschap.

  De dood van de zwarte Amerikaan George Floyd door politiegeweld blijft de wereld beroeren. In de VS en daarbuiten komen mensen op straat om te protesteren, op sociale media regent het steunbetuigingen. Vandaag is er een speciale actie met een zwarte foto die massaal gedeeld wordt door beroemdheden, influencers, merken en personen uit alle maatschappelijke sectoren. Getekend #BlackOutTuesday.

  Instagram, Twitter en Facebook kleuren zwart vandaag als steun aan de demonstraten in de VS, die uitroepen dat zwarte levens ertoe doen. Aan de grondslag van het initiatief liggen 2 zwarte vrouwen die in de Amerikaanse muziekindustrie werken.

   

  Met de hashtag #TheShowMustBePaused riepen ze in eerste instantie op dat de muziekindustrie - die grotendeels steunt op en veel geld verdient met zwarte artiesten - niet zomaar overgaat tot de orde van de dag.

   

  Ze willen dat de muziekindustrie haar verantwoordelijkheid neemt en vroegen vandaag, dinsdag 2 juni, te stoppen met de show en in de plaats na te denken over acties om de zwarte gemeenschap te steunen.

   

  Heel wat actoren uit de muziekbusiness gingen op hun vraag in. De hashtag #BlackOutTuesday was geboren., ook muzikanten houden het een dag stil uit protest en solidariteit. Maar ook andere spelers, beroemdheden en influencers uit allerlei maatschappelijke velden sprongen op de kar.

   

  Ook in de sportwereld kleuren de sociale media vandaag zwart. Met de boodschap dat racisme niet kan. Vandaag houden ze het stil, morgen willen ze zich uitspreken.

   

  Onder meer NBA-vedette LeBron James, ex-F1-wereldkampioen Nico Rosberg en sportjournalist Gary Lineker doen mee. Maar ook een hele resem andere sporters, onder wie Rode Duivels Kevin De Bruyne, Axel Witsel en Leandro Trossard, clubs en andere actoren. Sommigen geven toe dat ze te lang zwegen, maar nu niet meer wensen toe te kijken.

   

  De organisatie vraagt om de hashtag #BlackOutTuesday te gebruiken en niet #BlackLivesMatter, anders verdwijnen de informatieve boodschappen in het niet.

  2 zwarte vrouwen uit de muziekindustrie lanceerden het initiatief:

  Er is veel navolging, ook in de sportwereld: