Spaanse regering "sluit niets uit" over voetballen met toeschouwers

  Voorlopig zullen Hazard en co nog niet omringd worden door fans in de stadions.

  In Italië werd gisteren een voorzichtige opening gecreëerd om dit seizoen toch nog enigszins te voetballen met publiek in het stadion, in Spanje wordt die vraag her en der ook gesteld. De Spaanse regering blijft op de vlakte.

  Hij vond het zelf momenteel nog "voorbarig", maar de Italiaanse bondsvoorzitter sprak gisteren wel zijn hoop uit om tegen het einde van dit seizoen - de Serie A moet voltooid zijn op 2 augustus - toch nog een beperkt aantal fans in de voetbalstadions te mogen toelaten. 

   

  Ook in Spanje, dat wekenlang keihard getroffen werd door het coronavirus, wordt die gedachte stilaan omarmd. Zo wil de Spaanse tweedeklasser Las Palmas - op het eiland Gran Canaria - graag weer fans verwelkomen bij de hervatting over ruim 10 dagen.

   

  Een mogelijk struikelblok is de Spaanse exitstrategie, die voorlopig nog regionaal getint is. 

   

  De spelersvakbonden, met aanwezigheid van Gerard Piqué (Barcelona), Dani Carvajal (Real Madrid) en Koke (Atlético Madrid), en het ministerie van Sport kwamen al overeen dat de mogelijkheid tot spelen met publiek pas op tafel komt als dat in alle wedstrijden mogelijk is.

   

  Daarmee willen ze vermijden dat er competitievervalsing ontstaat tussen clubs die thuiswedstrijden met publiek mogen spelen en clubs die nog in een leeg eigen stadion moeten aantreden vanwege het regionale coronaprotocol.

  Gerard Piqué.

  Fase 3

  "We sluiten niets uit", verklaarde Fernando Simon, directeur van het coördinatiecentrum van het Spaanse ministerie van Volksgezondheid, dinsdag. "Alles hangt af van de evolutie van het virus en het gedrag van de mensen tijdens fase 3."

   

  Tijdens fase 3, de volgende stap uit de lockdown in Spanje, mogen winkels, hotels en sportarena's opnieuw openen. Voorlopig heeft de fase enkel betrekking op de Canarische eilanden en de Balearen. Sportwedstrijden blijven voorlopig wel achter gesloten deuren.

   

  "Het is momenteel onmogelijk een definitieve beslissing te nemen", vervolgde Simon. "We begrijpen de wensen van de fans en de clubs. Daarom is het ook moeilijk om slechts enkele wedstrijden achter gesloten deuren af te werken en andere duels niet."

   

  De herstart van La Liga is vastgelegd op 11 juni. Voorzitter Javier Tebas gaat er vooralsnog van uit dat pas bij het begin van het nieuwe seizoen op 12 september weer publiek aanwezig kan zijn bij de wedstrijden, tenzij de autoriteiten dat dan nog niet toestaan.