Pittige raad van bestuur in Anderlecht vandaag? "Er zal hartig woordje gesproken worden"

  Wordt het een lange raad van bestuur in Anderlecht vandaag?

  Vandaag komt de raad van bestuur van Anderlecht samen om de voorzitterswissel en het nieuwe financiële plan goed te keuren. "Een aantal van de aandeelhouders kon er blijkbaar niet mee lachen dat ze niet op de hoogte waren van de verschuivingen", zegt journalist Dries Bervoet.

  Vorige week kwam Anderlecht met het nieuws naar buiten dat Marc Coucke als voorzitter een stap opzij zal zetten ten voordele van Wouter Vandenhaute. Daarnaast zullen Vandenhaute en Vincent Kompany ook investeren in RSCA.

   

  Die verschuivingen, "Het plan 20-25", moeten vandaag goedgekeurd worden door de aandeelhouders op de raad van bestuur. En vorige week reageerden die "lauw" op het nieuws.

   

  "De aandeelhouders van Anderlecht, naast Alychlo (de maatschappij van Marc Coucke), nemen akte van de intentie van Marc Coucke om af te zien van het voorzitterschap van RSCA. Deze kwestie zal net als die over zijn opvolging een agendapunt zijn tijdens de komende Raad van Bestuur volgende week."

   

  "Er moet worden opgemerkt dat, om voorzitter te worden, men bestuurder moet zijn, wat NOG niet het geval is voor de opvolger die Coucke heeft gesuggereerd", reageerde spreekbuis Etienne Davignon.

  "Andere aandeelhouders zullen hartig woordje willen praten"

  "Het is onduidelijk of de raad van bestuur een formaliteit wordt", zegt Dries Bervoet, journalist van De Tijd, in onze podcast De Tribune. "Wellicht is alles doorgesproken, maar ik hoor ook andere geluiden."

   

  "Dit vraagt een wijziging van de statuten. Als er kapitaal wordt bijgestopt, aandelen worden bij gecreëerd en nieuwe bestuurders moeten komen, dan zullen de minderheidsaandeelhouders een stem willen krijgen. Een aantal van hen kon er blijkbaar niet mee lachen dat ze niet op de hoogte waren van de verschuivingen."

   

  "De voorzitterswissel zal geen probleem zijn, maar een aantal andere ingrijpende wijzigingen die op til zijn, daar wil men nog een hartig woordje over praten. Het lijkt me heel onwaarschijnlijk dat er geen deal zou zijn over deze operatie op hoger niveau binnen Anderlecht. Het lijkt me dus onwaarschijnlijk dat de Raad van Bestuur niet akkoord zou gaan."

  "Het financieel plan is een tweetrapsraket"

  Anderlecht zit financieel in zwaar weer en heeft dus een reddingsplan nodig. Bervoet legt uit hoe dat plan in elkaar zit. "Het is nog niet helemaal rond, dus is het nog niet duidelijk wat het precies wordt, maar volgens onze informatie is het een tweetrapsraket."

   

  "Een aantal leningen die Marc Coucke aan Anderlecht heeft gegeven (40 of 50 miljoen euro)  wordt omgezet in kapitaal. Zo wordt de schuld die de club heeft ten opzichte van Coucke geschrapt. Dat moet Anderlecht financieel ademruimte geven."

   

  "In een tweede operatie wordt er 15 of 20 miljoen extra kapitaal in Anderlecht  gepompt. Dat moet de club operationeel een toekomst geven zodat men weer kan investeren. Dat is typisch voor bedrijven die in financiële problemen zitten."

  Download en beluister de podcast van De Tribune