OFFICIEEL: F1-bolides razen op 30 augustus in Spa zonder publiek

  De Grote Prijs Formule 1 van België zal op 30 augustus doorgaan achter gesloten deuren. Dat laat de organisatie vandaag officieel weten. De WK-promotor maakte de eerste races op de hertekende coronakalender bekend: van begin juli tot begin september zijn er 8 wedstrijden in Europa.

  Officieus was de Grote Prijs van België eind augustus al rond, maar nu kwam ook de officiële bevestiging. "Spa Grand-Prix SA, de promotor van de Belgische Grote Prijs Formule 1, bevestigt dat de race die op 30 augustus 2020 op het circuit van Spa-Francorchamps staat gepland, achter gesloten deuren zal plaatsvinden."

   

  "Dit in strikte overeenstemming met de gezondheidsrichtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad en in samenspraak met de Federale en Waalse regeringen." Dit laatste zinnetje is een absolute vereiste van WK-promotor Liberty Media.

   

  "Het circuit van Spa-Francorchamps maakt integraal deel uit van de geschiedenis van de Formule 1. Het staat sinds de oprichting van het wereldkampioenschap in 1950 op de kalender en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de meest legendarische circuits ter wereld. Als zodanig moest ons nationale circuit zijn plaats op de kalender behouden en dus ook zijn rol spelen in de voortzetting van het wereldkampioenschap 2020", stelt de organisatie.

   

  Tot dusver werden er 165.000 tickets verkocht voor Spa. "We nodigen alle klanten die in het bezit zijn van een ticket uit om de website www.spagrandprix.com te raadplegen. Daar vinden ze alle nodige informatie om hun tickets over te zetten naar de editie van 2021 of een terugbetaling aan te vragen", aldus de organisatie.

  Ook Grote Prijs in Spa in 2021 en 2022

   CEO Vanessa Maes van Spa Grand Prix benadrukt het belang van het akkoord: "Het behoud van dit evenement werd mogelijk gemaakt dankzij de inspanning en de medewerking van de Waalse regering, het Circuit van Spa-Francorchamps, de RACB (Belgische bond), de FIA (internationale federatie) maar ook de FOM (F1-management), aangezien deze Grote Prijs buiten het "Promotor"-contract en zonder financiële bijdrage van het Waalse gewest zal worden georganiseerd."

   

  "Met dit nieuwe model kan het Circuit van Spa-Francorchamps, een belangrijke economische actor in Wallonië, de financiële gevolgen van deze historische crisis enigszins verzachten. De onderhandelde voorwaarden maken het ook mogelijk om de plaats van de Belgische Grote Prijs op de zeer gegeerde WK-kalender veilig te stellen, aangezien deze een verlenging van ons huidige "Promotor"-contract tot 2022 omvatten."

   

  Waals minister van Economie Willy Borsus: "De organisatie zonder publiek is natuurlijk een teleurstelling voor de toeschouwers en een serieus verlies voor de regio in termen van economische inkomsten. Maar dankzij de voorwaarden die met de FOM werden overeengekomen, kan de Waalse regio het verlies beperken en wordt de Grote Prijs van 2021 en 2022 veiliggesteld."

  8 races in Europa van begin juli tot begin september

  Door de coronacrisis werden de eerste 10 Grote Prijzen van het seizoen allemaal uitgesteld of geannuleerd. Het seizoen had in principe op 15 maart in Melbourne (Aus) moeten beginnen.

   

  De eigenlijke start volgt nu begin juli met 2 wedstrijden (op 5 en 12 juli) op de Red Bull Ring in Spielberg in Oostenrijk. Ook daar wordt zonder publiek geracet. Net als in Boedapest (19 juli), Silverstone (2 en 9 augustus), Barcelona (16 augustus) en Monza (6 september). Over de andere wedstrijden wordt de komende weken bericht. Liberty Media plant nog 15 tot 18 races, liet het eerder verstaan.

  Vijf hoofdmaatregelen om F1 veilig te hervatten:

  1. Alle coureurs en medewerkers van renstallen of circuits moeten voorafgaand aan een GP op het virus zijn getest en een gezondheidsverklaring kunnen voorleggen als bewijs.
  2. Tijdens het raceweekend zullen medische teams geregeld opnieuw testen op Covid-19 uitvoeren.
  3. De coureurs en teammedewerkers moeten zoveel mogelijk met charters naar de circuits vliegen en apart van elkaar tussen hotels en circuits reizen. 
  4. De teams moeten inkrimpen, net als de organisaties en het aantal journalisten en tv-zenders.
  5. Verder is publiek niet welkom en is afstand houden de stelregel.