"Vanuit medisch oogpunt allesbehalve ideaal om je zo voor te bereiden"

  Romelu Lukaku (l) heeft nog 13 competitiematchen in te halen met Inter.

  In Italië, Spanje en Engeland pikken ze binnenkort de draad weer op. De voetballers zullen er 2 tot 3 keer per week in actie moeten komen om het seizoen in sneltreintempo af te werken. Een haalbare kaart of nefast voor de gezondheid? Anderlecht-dokter Kristof Sas geeft zijn mening.

  In Engeland staan nog 9 speeldagen op het menu van de Premier League, in Spanje beginnen ze volgende week aan een inhaalrace van 11 speeldagen, in Italië moeten clubs nog 12 of zelfs 13 competitiematchen afhaspelen in minder dan 2 maanden.

   

  Vormt dat helse tempo een kweektuin voor blessures? "Niet alleen de snelle opvolging van wedstrijden zal een rol spelen, maar ook de lange inactiviteit", antwoordt Kristof Sas.

   

  "In Spanje en Italië waren de sportmogelijkheden veel beperkter dan hier. Romelu Lukaku moest er in zijn appartementsblok trainen."


  "En nu krijgen ze nauwelijks tijd om op te bouwen naar de wedstrijden. Vooral typische voetbalbewegingen zoals sprinten, draaien op een kleine oppervlakte of de bal naar mekaar passen, moet je in groep trainen, net als in duel gaan."


  "Dan vind ik het logisch dat je sneller een blessure oploopt, ja", geeft Sas toe.

  6 weken rust = 6 weken opbouwen

  "Na 6 weken inactiviteit heb je eigenlijk 6 weken nodig om weer een match te kunnen spelen", gaat dokter Sas voort. "Als je algemene conditie nog wat op peil is, kan je het in 3 weken zonder social distancing doen."


  "Vanuit medisch oogpunt vind ik het allesbehalve optimaal om voetbalwedstrijden nu zo voor te bereiden, maar er spelen duidelijk andere belangen."


  "Dat merk je ook in het dagelijkse leven. Voor de exit van de lockdown spelen niet alleen medische, maar ook socio-economische belangen."

   

  "Na een drietal weken inactiviteit boet je in aan kracht, snelheid en uithouding. Die spiervezels moet je weer triggeren en dat doe je best gecontroleerd."


  "Liefst speel je dan vriendschappelijk, omdat je dan ook vaker kan wisselen en nog geen 90 minuten hoeft te voetballen."

  Na een drietal weken inactiviteit boet je in aan kracht, snelheid en uithouding. Die spiervezels moet je weer triggeren en dat doe je best gecontroleerd.

  Dokter Kristof Sas

  "Spierletsels, maar ook contactblessures"

  Teams mogen nu wel 5 in plaats van 3 spelers per match wisselen. "Dat vind ik een stap in de goede richting", stelt dokter Sas. "Coaches gaan nu sneller om fysieke redenen wisselen, terwijl ze anders zouden wachten om tactische redenen."

   

  Welke blessures vallen het vaakst voor? "Je kan nu makkelijker spierletsels zoals verrekkingen of scheuringen oplopen, omdat je spieren onvoldoende voorbereid zijn. Door vermoeidheid kan je ook sneller je enkel of je voet blesseren. Of je blesseert een tegenstander."

  Dokter Kristof Sas werkt voor voetbalclub RSC Anderlecht.