"We moeten ons voorbereiden op Olympische Spelen zonder publiek"

  Onze podcast De Tribune probeert ook in onduidelijke tijden de olympische gedachte hoog te houden. Red Lion Florent van Aubel en Olav Spahl, directeur van het BOIC, zijn de gasten van aflevering 39.

  In deze aflevering hoort u ook:

  • Over het paniekerig telefoontje tussen Red Lions Arthur Van Doren en Florent van Aubel op maandag 1 juni.
  • Hoe een Duitser aan het hoofd kwam te staan van het Belgisch Olympisch Comité (BOIC).
  • Wat er door de hoofden van de Red Lions ging in de ontzettend spannende halve finale van het EK hockey tegen Duitsland.
  • Hoe de "Container Cup" op Vier leefde bij topsporters.
  • In welke "perfecte storm" Anderlecht beland is tijdens de coronacrisis.

  "Kan me Olympische Spelen zonder publiek wel voorstellen"

  Een vaccin tegen het coronavirus is momenteel de heilige graal van de hele wereldbevolking en van de olympische beleving. Zonder vaccin lijkt het uitgesloten dat de uitgestelde Olympische Spelen in 2021 kunnen plaatsvinden met publiek. In het ergste geval zelfs helemaal niet.

   

  "We moeten ons voorbereiden op een scenario zonder publiek", beseft Olav Spahl, directeur en delegatieleider bij het BOIC.

   

  "Als we naar de Bundesliga in Duitsland kijken, dan zie je dat het sportieve niveau niet daalt. De aandacht van de media en het publiek blijft ook bestaan, maar het is de sfeer die helemaal anders is. Daar moet je als topsporter op oefenen en leren mee omgaan. Daar is wel nog voldoende tijd voor."

   

  "Voor bepaalde olympische sporten is het misschien ook niet zo erg dat er geen publiek is. Ik kan me Olympische Spelen zonder publiek dus wel voorstellen en we moeten er ons op voorbereiden."

  Als we naar de Bundesliga kijken, dan zie je dat het sportieve niveau niet daalt. De aandacht van de media en het publiek blijft ook bestaan, maar het is de sfeer die helemaal anders is. Daar moet je als topsporter leren mee omgaan.

  Hockey is een sport waar het publiek wel een grote rol kan spelen, maar voor Red Lion Florent van Aubel is alles beter dan helemaal geen Olympische Spelen. "Als er een moment bestaat om iets te doen op de Spelen voor het Belgische hockey, dan is het nu wel."


  "Ik vind het publiek belangrijk. Ik denk bijvoorbeeld aan de halve finale op het EK tegen Duitsland. Daar heeft het publiek gezorgd dat het momentum veranderde in ons voordeel. Maar ik heb natuurlijk liever Olympische Spelen zonder publiek, dan helemaal geen Olympische Spelen."


  "Zonder publiek zullen de Spelen anders zijn. Niet het niveau zal verschillen, maar het mentale wel."

  Download de podcast van De Tribune