TV-maker Martin Heylen: "Naar Peter Vandenbempt luisteren is levensgevaarlijk"

  2 juli 2018: de Rode Duivels hebben net Japan uitgeschakeld na een snedige tegenaanval.

  In Sporza Retro op Radio 1 waren zondagavond tv-maker Martin Heylen en volleybalcoach Gert Vande Broek te gast. Ze kozen allebei hun favoriete momenten uit de sportgeschiedenis en bij Heylen kwam ook de WK-match België-Japan aan bod. 

  2 juli 2018: de Rode Duivels kloppen Japan na een thriller met 3-2 dankzij een doelpunt van Nacer Chadli in de slotminuut. "De dingen die in extremis gebeuren, zijn de meest memorabele", zegt Martin Heylen, voor wie de spanning tijdens de wedstrijd bijna ondraaglijk werd. 

   

  "Ik kijk al eens voetbal op café of op een groot scherm, maar het WK bekeek ik toch liefst thuis. Tijdens België - Japan hadden mijn vrouw en ik het radiocommentaar van Peter Vandenbempt opgezet samen met de televisiebeelden. Na die wedstrijd zijn we daarmee gestopt."

   

  "Waarom? Omdat het levensgevaarlijk is om dat te doen. Ik moet oppassen voor mijn hart", vertelt Heylen in Sporza Retro.

   

  "Peter Vandenbempt is een moderne versie van Jan Wauters. Hij ramt de beleving er echt wel in, en daar word je vanzelf opgewonden van. Maar doe daar dan nog eens de televisiebeelden bij en het is er gewoon over. Dat is té spannend."

  Televisiebeelden met radiocommentaar, dat is té spannend.

  Martin Heylen

  VIDEO: De 3-2 met het commentaar van Peter Vandenbempt

  "Op de radio vind ik voetbal mooier"

  "Mijn vrouw en ik zaten bijna radeloos in elkaars hand te knijpen", gaat Martin Heylen voort. "Na die match heeft ze me gevraagd om het niet meer te doen. En ik zei: "Nee, dat gaan we inderdaad niet meer doen.""

   

  "Commentatoren op de televisie kunnen ook maar zeggen wat ze zien, of zwijgen soms. Op de radio vind ik voetbal mooier."


  "Ik ben zo dankbaar voor de sportuitzendingen op de radio tijdens lange autoritten naar huis. Je weet dat er enthousiasme en prikkels zullen zijn, en voor je het weet ben je thuis", glimlacht Heylen.

  Martin Heylen: "Ik ben zo dankbaar voor de sportuitzendingen op de radio tijdens lange autoritten naar huis."

  Herbeleef België - Japan (3-2) op de radio:

  VIDEO: De goals uit België - Japan (3-2)

  PODCAST: Luister naar aflevering 4 van Sporza Retro

  U kunt de aflevering ook downloaden en beluisteren in de apps van Apple, Google en Spotify.