Volleybalcoach Vande Broek: "Voetbal lijkt me een van moeilijkste sporten voor een trainer"

  Gert Vande Broek is bondscoach van de Yellow Tigers.

  In Sporza Retro op Radio 1 kwamen gisteren tv-maker Martin Heylen en volleybalcoach Gert Vande Broek langs. Ze kwamen vertellen over hun favoriete momenten uit het grote sportarchief. Vande Broek had veel aandacht voor de rol van een coach. "Tijdens deze crisis kan je tonen dat je 100 procent ten dienste staat van de carrière van je speelsters."

  Volleybaltraining geven in coronatijden is niet eenvoudig. Hoe pakken de Yellow Tigers dat aan? "Het is totaal anders. We trainen nu in heel kleine groepjes", vertelt de bondscoach. "We hebben vaste bubbels van 4 voor de baltrainingen. Vooral voor de trainers is het zwaar, want dat betekent eigenlijk altijd een driedubbele shift."

   

  Maar er zijn ook voordelen aan de nieuwe manier van trainen. "Het is leuk dat er nu meer interactie met de individuele speelsters is en je kan ook tonen dat je als coach 100 procent ten dienste van hun carrière staat. We zullen met de Tigers deze zomer geen wedstrijden meer spelen, maar we willen er toch voor zorgen dat alle speelsters fit en gezond aan de competitie kunnen beginnen bij hun club."

   

  "We moeten veel richtlijnen volgen. Zo dragen de trainers een mondmasker en ontsmetten we de ballen voortdurend." En hoe zit dat met fysiek contact? Bij volleybal raken de spelers elkaar na bijna elk punt wel eens aan. "Dat is wennen, ook op training zijn die handshakes een gewoonte. Je ziet dat de speelsters spontaan de neiging hebben om naar elkaar toe te gaan. Maar ze kunnen zich net op tijd nog inhouden."

  Speelsters hebben spontaan de neiging om naar elkaar toe te gaan voor een handshake, maar ze houden zich net op tijd in

  Bij de keuze van zijn fragmenten had Vande Broek logischerwijs ook aandacht voor de rol van een coach. "Ik volg voetbalcoaches en basketbalcoaches", verklapt hij. "Ik vind het een heel complexe taak. Ik denk dat voetbal een van de moeilijkste sporten is om in te coachen. Er is veel druk en je werkt met een heel grote en diverse groep."

   

  "Sir Alex Ferguson steekt er voor mij bovenuit omdat hij heel lang bij dezelfde club gebleven is. Ook Pep Guardiola volg ik, maar dat is een beetje cliché om te zeggen. Ik vind het interessant als een coach voor resultaten gaat, maar ook denkt aan opleiding en een beetje meewerkt aan het beleid. Dat past ook bij mijn profiel."

   

  "Coaching is een ervaringsberoep. Je kwaliteiten als people manager zijn minstens even belangrijk als de puur technische kwaliteiten. De relatie tussen een coach en een atleet is een hobbelige relatie. De kunst is om uit negatieve momenten terug te komen naar positieve momenten."

  Herbeluister Sporza Retro of download de podcast

  U kunt de aflevering ook downloaden en beluisteren in de apps van Apple, Google en Spotify.