Bert De Backer: "Fysiek zal iedereen top zijn bij hervatting, maar mentaal?"

  Mentaal was het voor sporters niet altijd gemakkelijk om te trainen de afgelopen maanden. "Ik reed doelloos rond op training", vertelt Bert De Backer (36). ""Is dat door mijn leeftijd? Of ben ik niet meer gemotiveerd genoeg", vroeg ik me af."

  De Backer: "Ik vroeg me regelmatig af of ik goed bezig was"

  Zonder coronacrisis waren we vandaag toe aan de slotdag van de Giro en begon het Critérium du Dauphiné. De renners zouden ook al een heel voorjaar achter de kiezen hebben gehad.

  Doordat er lang onduidelijkheid was over de aangepaste kalender, was het niet altijd gemakkelijk voor de renners om zich mentaal op te laden op training.

   

  "Als renner zijn we het niet gewoon om 5 weken in dezelfde situatie te zitten. 5 weken trainingstochten afwerken op dezelfde wegen zonder een echt doel. Dat was iets helemaal nieuws en niet altijd even gemakkelijk", zegt De Backer, die voor de Franse ploeg B&B Hotels-Vital Concept rijdt.

   

  "Ik vroeg me regelmatig af of ik wel goed bezig was. Ik trainde 20 uur per week, maar reed doelloos rond. “Is dat mijn leeftijd? Of ben ik niet meer gemotiveerd genoeg?”, vroeg ik me af."

   

  "Als we de competitie hervatten, zal iedereen volgens mij wel in topconditie zijn. Maar de vraag is hoe mentaal belastend deze periode is geweest voor de renners? Dat kan wel nog een impact hebben op de rest van het seizoen."

   

  "Toen we duidelijkheid kregen over de kalender, heb ik 10 dagen rust genomen. Na die rustperiode wist ik weer waarvoor ik het deed. Ik had weer doelen en voelde me 20. Ik heb er enorm veel zin in."

  "Benieuwd hoe we Parijs-Roubaix in de herfst zullen beleven"

  De Backer kijkt uit naar Parijs-Roubaix (25/10) in de herfst. “Ik ben vooral benieuwd hoe we dat gaan beleven. In het voorjaar wordt het elke dag beter weer richting Parijs-Roubaix, nu zal het weer elke dag wat slechter worden.”

   

  Wat als het regent? “Niemand in het peloton heeft de Hel al gereden op natte stenen. Het is dus moeilijk om in te schatten wat dat zou geven. Op droge stenen heb ik al getoond dat ik met de besten meekan.”

   

  De Backer eindigde al 4 keer in de top 20 van zijn geliefkoosde Parijs-Roubaix. “Stunten in de Hel blijft nog altijd een droom. Maar ik zal geen droevig mens zijn als ik niet op het podium of niet in de top 10 eindig."

   

  "De beleving wordt alsmaar belangrijker voor mij. Vorig jaar dacht ik dat ik gemakkelijk nog enkele jaren zou kunnen koersen. Maar in eerste instantie leek het erop dat het moeilijk zou worden om mijn contract te verlengen."

   

  "Ik heb me tijdens die zomer uiteindelijk enorm geamuseerd. Ik had 0 procent zekerheid over mijn toekomst en reed voor mezelf. Het was een fantastische zomer en in de herfst reed ik mijn beste Parijs-Tours (8e) ooit."

  Niemand in het peloton heeft de Hel al gereden op natte stenen. Het is dus moeilijk in te schatten wat dat zou geven.

  Bert De Backer

  "Weet niet of ik de Tour rijden nodig heb om gelukkig te zijn"

  Denkt De Backer ook stiekem aan de Tour? Want zijn team B&B Hotels-Vital Concept mag er voor het eerst starten.


  “Ik ben objectief als ik zeg dat ik niet in de eerste schuif lig om naar de Tour te gaan. Ik weet ook niet of ik de Tour rijden nodig heb om gelukkig te zijn."


  "Maar als ik goed genoeg ben en ik mag gaan, zal ik er alles voor doen en laten", besluit De Backer.