De vele gezichten van Wouter Vandenhaute: van tv-maker tot voorzitter

  Wie Wouter Vandenhaute (58) zegt, zegt televisiemaker, koers en voetbal. Een portret van de nieuwe voorzitter van Anderlecht. De sportjournalist, die als ondernemer zijn droom waarmaakte om een rol te spelen bij paars-wit.

  Televisiemaker:

  Wouter Vandenhaute raakt bekend als journalist en televisiemaker. Hij is journalist bij het weekblad Humo wanneer hij eind jaren 80 op de sportredactie van de toenmalige BRT (nu VRT) belandt. Bij de openbare omroep presenteert hij onder meer het sportnieuws.

   

  Voor Vandenhaute moet het niet altijd alleen serieus zijn. In Mark Uytterhoeven vindt hij op de toenmalige sportredactie een gelijkgestemde ziel. Ze maken in 1991 samen het satireprogramma Het Huis van Wantrouwen. Het programma zet ontegensprekelijk de toon voor latere programma's als Alles kan Beter, Mannen op de Rand van een Zenuwinzinking en De Ideale Wereld. Geen toeval, als u de rest van de geschiedenis kent.

  Vandenhaute als presentator bij de openbare omroep

  Door Het Huis van Wantrouwen wordt Vandenhaute een BV, maar eigenlijk houdt hij niet zo van de spotlights. Hij gaat ondernemen. Hij richt de sportzender SuperSport op en in 1997 productiehuis Woestijnvis.

   

  Het productiehuis rijgt de successen aan elkaar. Man Bijt Hond, Alles Kan Beter, In De Gloria, De Mol, De Slimste Mens ter Wereld, Het Eiland, Belga Sport, De School van Lukaku, ... We kunnen nog wel even doorgaan.

   

  Als voorzitter van de raad van bestuur van "De Vijver Media", dat Woestijnvis en de moedermaatschappij van tv-zenders VIER, VIJF en ZES overkoepelt, is Vandenhaute tot op de dag van vandaag nog altijd een belangrijke stem in televisieland.

  Huis van Wantrouwen interviewt Marco van Basten

  Wielrennen:

  Na jaren werken achter de schermen, keert Wouter Vandenhaute terug in de schijnwerpers als hij zich met wielrennen gaat bezighouden. Hij richt Flanders Classics op, een overkoepelende organisatie van zes Vlaamse voorjaarsklassiekers.

   

  Vooral als hij beslist om de Muur van Geraardsbergen uit het parcours van de Ronde van Vlaanderen te halen en van de finale een lus te maken, moet hij zich verantwoorden. Net als wanneer hij Lance Armstrong naar Vlaanderen wil halen voor een lezing.

   

  Vandenhaute durft, maar is ook niet te beroerd om bij te schaven. De Muur keert terug in het parcours en Lance Armstrong komt niet. Maar Antwerpen wordt wel opeens startstad van de Ronde en de kritiek op de lus gaat liggen.

   

  In zijn vrije tijd fietst Vandenhaute ook graag zelf. Vaak met mensen uit het bedrijfsleven. Onder meer met Karel Van Eetvelt.

  Voetbal:

  Niet wielrennen, maar voetbal is de eerste sportliefde van Wouter Vandenhaute. Het is een publiek geheim dat hij al lang droomde van een rol in het voetbal, en liefst bij Anderlecht, de club waar hij in zijn jeugd op de tribunes zat.

   

  Vandenhaute wordt in verband gebracht met de overnames van Beerschot en Roda JC, en zet eind 2017 een een-twee op met Paul Gheysens om Anderlecht te kopen. Ze moeten de duimen leggen voor het voorstel van Marc Coucke. Vandenhaute reageert sportief en in zijn satirische stijl met een gastoptreden in De Ideale Wereld (zie video).

   

  Hij laat het voetbal niet los en investeert in het makelaarsbureau Let's Play, dat onder meer Youri Tielemans en Vadis Odjidja in zijn portefeuille heeft. Wanneer hij extern adviseur wordt bij Anderlecht, levert dat hem kritiek op. Maar afgelopen donderdag zet Vandenhaute de puntjes op de i. Hij stapt uit Let's Play, investeert in Anderlecht en wordt voorzitter van de club van zijn hart.

  Portret Wouter Vandenhaute in het Journaal