"Dwarsligger" Michel Louwagie: "Waren bereid voor competitie met 18 clubs, maar geen 3 jaar"

  AA Gent-manager Michel Louwagie.

  Dat het Belgische voetbal een woelige periode beleeft, is een understatement. Hoe het afgelopen (corona)seizoen in de boeken is geschreven, roept veel vragen op. En ook nu blijft het onrustig. AA Gent-manager Michel Louwagie is een van de hoofdrolspelers, maar hij wast zijn handen in onschuld. 

  Over de rol van Louwagie in de competitie(her)vorming

  Over hoe de Algemene Vergadering van de Pro League op 15 mei een beslissing heeft doorgeduwd over deze voetbaljaargang, is het laatste woord niet gezegd. Een competitie van 18 teams leek in de maak, maar het werd finaal toch een trommel van 16 clubs.

   

  Dat er nog een bocht werd genomen, zou mee verklaard kunnen worden door het gedrag van Michel Louwagie. De Gent-manager zat in een werkgroep die voor 18 teams in 1A leek te ijveren, maar dat plan werd finaal toch in de prullenmand gegooid.

   

  "Wat ik denk nu men mij als zondebok omschrijft? AA Gent staat al jaren voor een competitie van 16 teams, maar we zagen in dat een format van 18 clubs voor veel ploegen wenselijk was", legt Louwagie uit.

   

  "We waren bereid om daar mee door te gaan, maar niet voor 3 jaar. Dat is het breekpunt geweest."

   

  "We wilden de stap zetten voor 1 jaar. Als de kleinere ploegen voorzichtiger waren geweest, dan denk ik dat een consensus mogelijk was. Maar ze zijn blijven doorduwen op 3 jaar en daar is het op afgebroken."

  Als de kleinere ploegen voorzichtiger waren geweest, dan denk ik dat een concensus mogelijk was. Maar men is blijven doorduwen op 3 jaar met 18 en daar is het op afgebroken.

  Michel Louwagie

  De Witte: "Niet naar één persoon wijzen"

  Ook voorzitter Ivan De Witte verdedigt de houding van zijn manager. "De stemming werd met 84 procent goedgekeurd. Dan moet je niet naar één persoon wijzen die de zaak beïnvloed heeft."

   

  "Michel heeft het heel goed gedaan in de werkgroep en de Raad van Bestuur, maar zeggen dat hij bekwaam is om 84 procent bij elkaar te sprokkelen... Dat is ferm overdreven."

   

  "En dat AA Gent al jaren voorstander is van een competitie met 16 teams, is niets nieuws. We hebben gestreden voor het format waarvan we denken dat het het beste is."

  Over dubbele petten bij de Pro League en de KBVB

  En dan is er nog een tweede twistpunt: de dubbele petjes in ons voetbal. Vooral Mehdi Bayat moet het ontgelden door zijn (dubbele) agenda als bondsvoorzitter en preses van Charleroi. Ook Peter Croonen oefent als voorzitter van Racing Genk en de Pro League twee functies uit.

   

  Michel Louwagie: "Dat is geen enkel probleem in de Pro League. De liga is een belangenvereniging waarbij het logisch is dat een van de clubvoorzitters ook preses van de Pro League is. Dat hebben we de voorbije decennia gehad met Michel D'Hooghe, Roger Vanden Stock, Eddy Wauters, Ivan De Witte, ..."

   

  "Het wordt moeilijker als je als clubdirigent ook voorzitter van de KBVB bent. Daar moeten we niet flauw over doen, al heeft Mehdi Bayat het heel goed gedaan."

   

  "Hij was een voorstander van de bekerfinale (ook al kan dat nadelig zijn voor Charleroi). Die komt er ook op 1 augustus. Hij heeft niets unfairs gedaan in dit verhaal en heeft alles op een normale manier laten verlopen."

  Het wordt moeilijker als je als clubdirigent ook voorzitter van de KBVB bent. Daar moeten we niet flauw over doen, al heeft Mehdi Bayat het heel goed gedaan.

  Michel Louwagie

  De Witte: "Zaken verbeteren en daar ook aan werken"

  Hoe analyseert Ivan De Witte het hete hangijzer? "Verspil geen crisis, zeg ik. We moeten deze situatie analyseren en hier lessen uit trekken", vindt de voorzitter van AA Gent.

   

  "Ik zeg niet vooraf welke lessen, dat we een aantal zaken moeten vermijden en moeten verbeteren, is zeker."

   

  "Maar ik blijf er nu rustig bij, we mogen vooral niet vergeten om er aan te werken."