Meer meisjes op de fiets en in de koers: "België weer op de kaart zetten"

  Jesse Vandenbulcke steunt het project van Cycling Vlaanderen.

  Het is geen geheim: het Belgische vrouwenwielrennen kan een duwtje in de rug gebruiken. Cycling Vlaanderen wil met het zij aan zij-project de koersminnende meisjes dat extra zetje geven. Belgisch kampioene Jesse Vandenbulcke was gisteren de coach met dienst tijdens een initiatieles. 

  In ons land koersen momenteel slechts 150 meisjes in competitieverband. Veel te weinig, beseft Cycling Vlaanderen, dat met "zij aan zij" de jonge vrouwelijke wielertalenten wil opsporen en beter wil begeleiden.

   

  Woensdag was er in Gent alvast een initiatieles met Belgisch kampioene Jesse Vandenbulcke als coach. "We willen meer meisjes op de fiets krijgen", vat de renster van Lotto-Soudal het project samen.

   

  "Het is belangrijk om hen de fiets te laten ontdekken, om hen die passie mee te geven. Zo kunnen ze in deze sport stappen en kunnen ze meedoen aan wedstrijden."

   

  Zijn er dan veel te weinig meisjes die koersen? "Dat bewijzen de statistieken, zeker in vergelijking met de jongens."

   

  "Er fietsen wel meer en meer meisjes, maar nog niet zo veel in competitie. We geven hen graag een boost zodat België weer op de kaart staat."

   

  (lees voort onder de tweet)

  Er fietsen wel meer en meer meisjes, maar nog niet zo veel in competitie. We geven hen graag een boost zodat België weer op de kaart staat.

  Jesse Vandenbulcke over zij aan zij

  "Het zou fijn zijn mochten we nieuwe talenten ontdekken"

  Al snel wordt de vergelijking gemaakt tussen België en Nederland, dat grossiert in toppers op de fiets en waar het ene na het andere talent doorbreekt.

   

  "We hinken achter op Nederland", weet ook Jesse Vandenbulcke.

   

  "We willen bij de beste landen horen, maar daar is begeleiding en training voor nodig. Met zo'n kennismaking als hier in Gent willen we hen één laten worden met de fiets."

   

  Met als uitgangspunt om de nieuwe Jolien D'hoore of Jesse Vandenbulcke te boetseren? "Ja, toch wel. Ze kunnen vragen stellen en tips ontdekken."

   

  "Ze moeten zich goed voelen op de fiets, die geen geheimen meer mag hebben voor hen. Het zou fijn zijn mochten we nieuwe talenten krijgen, zodat we de kloof kunnen dichten."

  Onze reporter spotte enkele ambitieuze koersminnende meisjes: